Την Τουρκία επισκέπτεται η Μέρκελ, με το «βλέμμα» στους πρόσφυγες

angela-merkel

Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, επιχειρώντας να εξασφαλίσει τη βοήθεια της Τουρκίας στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Η Μέρκελ επιθυμεί να επισφραγίσει την ευρωπαϊκή συμφωνία με την Τουρκία, σχετικά με τη διευθέτηση των μεταναστευτικών ροών, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την πορεία ένταξης της Άγκυρας στην Ε.Ε.

Ωστόσο, πηγαίνοντας στην Τουρκία – μόλις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές – η Μέρκελ κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι στηρίζει τον πρόεδρο της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίο εκφράζονται φόβοι ότι ευθύνεται για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.

Οι τουρκικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για την 1η Νοεμβρίου, με τον Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης να προσπαθούν να αξιοποιήσουν την επίσκεψη της Μέρκελ, ως όχημα για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

H εξασφάλιση εγγυήσεων για την ελεύθερη διακίνηση μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε., θα δώσει παράλληλα, ένα ισχυρό εκλογικό πλεονέκτημα στον Ερντογάν

Από την άλλη πλευρά, η δέσμευση της Τουρκίας για την εφαρμογή ενός σχεδίου αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών θα αποτελέσει μία ανακουφιστική εξέλιξη τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τηνΓερμανία, στην οποία ήδη ακούγονται οι πρώτες φωνές αμφισβήτησης της πολιτικής της Μέρκελ.