Επιμένει σε δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» εντός Συρίας η Τουρκία για το προσφυγικό

tourkia-shmaia

Στη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρίαεπιμένει η Τουρκία, ως καλύτερη λύση για να αποφευχθεί ένα νέο προσφυγικό ρεύμα από την αραβική χώρα, η οποία σπαράσσεται εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια από τον εμφύλιο πόλεμο.

Τη σχετική πρόταση επανέλαβε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, την Κυριακή, μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

Η κλιμάκωση των μαχών γύρω από την πόλη Χαλέπι, όπου οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, με τη βοήθεια των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών, μάχονται κατά Σύρων ανταρτών, αλλά και κατά του Ισλαμικού Κράτους, δημιουργεί κίνδυνο για νέο προσφυγικό κύμα, πρόσθεσε ο κ. Νταβούτογλου.

Η πρόταση της Τουρκίας, η οποία σημαίνει πρακτικά τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τη συριακή αεροπορία σε τμήμα του συριακού εναέριου χώρου, δεν έχει βρει πολλούς υποστηρικτές μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Ιδιαιτέρως αντιδρά η Ρωσία, η οποία στηρίζει το καθεστώς Άσαντ, όχι μόνο κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και κατά των μετριοπαθών Σύρων ανταρτών.