ΟΗΕ: Ξεπέρασαν τις 500.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν φέτος στην Ελλάδα

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

Ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο οι πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν φέτος διά θαλάσσης στην Ελλάδα και ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται, καθώς περισσότεροι από 8.000 έφθασαν μόνο χθες, Δευτέρα, σπεύδοντας για να προλάβουν την έλευση του χειμώνα, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μελίσα Φλέμινγκ, δήλωσε πως 27.500 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν τράνζιτ στα ελληνικά νησιά κοντά στην Τουρκία, χώρα από την οποία έχουν έρθει εκατοντάδες χιλιάδες.

«Έχουμε φθάσει σε άλλο ένα δραματικό ορόσημο, με την άφιξη χθες (Δευτέρα) 8.000 ανθρώπων, που ανέβασαν το σύνολο σε 502.000. Προφανώς ξέραμε ότι αυτό θα συνέβαινε, όμως βλέπουμε μια μεγάλη αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα», δήλωσε η Φλέμινγκ στη διάρκεια ενημέρωσης.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στις συνθήκες υποδοχής «χωρίς αυτό το ουσιαστικής σημασίας στοιχείο, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο από την Ευρώπη κινδυνεύει σοβαρά και μπορεί να αποτύχει».

Μετανάστες συνεχίζουν να κατευθύνονται προς βορράν μέσω των Βαλκανίων από την Ελλάδα, όμως η Ουγγαρία σφράγισε την Παρασκευή τα σύνορά της με την Κροατία και η Σλοβενία επέβαλε ημερήσιους περιορισμούς στον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται από την Κροατία, αφήνοντας χιλιάδες στα σύνορα, στο κρύο και στη βροχή.

Η Σλοβενία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναπτύξει τον στρατό για να βοηθήσει στη φύλαξη των συνόρων της και απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ