Επαφές με κουαρτέτο και αναζήτηση ισοδύναμων

megaro-maximou3

Η απόσυρση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση φέρνει την κυβέρνηση «αντιμέτωπη» με το ακανθώδες θέμα της αναζήτησης ισοδύναμων την ώρα που η πλευρά των δανειστών αυξάνει τη πίεσή της για τα εφαρμογή της συμφωνίας της 12ης Ιουνίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η προγραμματισμένη για αύριο τηλεδιάσκεψη του Εuroworking Group, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γινόταν ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, αναβλήθηκεδιότι σύμφωνα με αρμόδιες πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους και το θέμα θα συζητηθεί μόλις αυτά εφαρμοστούν πλήρως.

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντώνται αυτή την ώρα με τους εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του προγράμματος. Στις 6.00 το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών μαζί με τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και Τρ. Αλεξιάδη θα συναντηθούν εκ νέου με το «κουαρτέτο» με αντικείμενο συζήτησης αυτή τη φορά τα οικονομικά και δημοσιονομικά, τον προϋπολογισμό του 2016 και τη φορολογία.
Ωστόσο το έργο της κυβέρνησης φαντάζει και είναι στην κυριολεξία «βουνό» αφού μόνο με μία πρόχειρη αποτίμηση μέχρι τέλους του 2015 θα πρέπει να βρει ισοδύναμα για να καλύψει την τρύπα:

  • Από τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση περί τα 150 εκατ. ευρώ.
  • Για να μην εφαρμοστεί εκ νέου το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία άλλα 20 εκατ. ευρώ
  • Για την απόσυρση της αύξησης της φορολογίας στα ενοίκια 200. εκατ. ευρώ το χρόνο.
  • Για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία πάνω από 350 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση
  • Για να μην καταργηθεί το ΕΚΑΣ περίπου μισό δισ.

Την ίδια ώρα ανοιχτό παραμένει το θέμα της φορολογίας των αγροτών και της αύξησης του φόρου εισοδήματος από το 13 στο 20%, που για να μην περάσει θα απαιτηθούν περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως το έργο της κυβέρνησης σε περίπτωση που αποφασίσει να κάνει πράξη όσα η ίδια έχει δεσμευθεί ότι θα πράξει είναι στην κυριολεξία τιτάνιο. Αλλιώς Μαξίμου και Πρωθυπουργός θα πρέπει να εφαρμόσουν κατά γράμμα της συμφωνίας της 12ης Ιουνίου και να ελπίζουν σε αναστροφή του αρνητικού κλίματος τόσο στην οικονομία όσο και σε επίπεδο κοινωνίας εντός του 2016.

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου αντέδρασε χθεςγια τον τρόπο με τον οποίο καλύπτουν τα κανάλια το κυβερνητικό ρεπορτάζ κάνοντας λόγο για «σεισμούς, λιμούς, καταποντισμούς, φοροκαταιγίδες, Αρμαγεδώνες και ψύχραιμα ρεπορτάζ για το επικείμενο τέλος του κόσμου» και συσχετίζοντας τα εν λόγο ρεπορτάζ με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Πηγή: Ναυτεμπορική