Ν. Φίλης: Τελική η απόφαση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

«Η απόφαση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην Παιδεία είναι τελική και με αυτή θα λειτουργήσει η αγορά» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός είπε ότι το μέτρο «δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία λόγω των συγκυριών», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα το δεχθούν οι δανειστές».
Όπως ανέφερε, τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης και την ίδια μορφή προσφέρει και το κράτος. «Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής» σημείωσε για τον ΦΠΑ 13% και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως».

Για τον ΦΠΑ 6% εξήγησε ότι τα φροντιστήρια πάσης φύσεως, τα ΙΕΚ, καλύπτουν άλλες ανάγκες, οι οποίες δεν καλύπτονται από τη δημόσια εκπαίδευση. Ανέφερε ακόμη πως το 6% είναι συμβολικού τύπου φορολόγηση που έχει απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις και εκτίμησε πως δεν θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση.

Σε ό,τι αφορά στην εξαίρεση νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών από την επιβολή ΦΠΑ παραδέχθηκε ότι «εδώ η Πολιτεία είναι παντελώς αδύναμη να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες» και γι’ αυτό δεν επιβάλλεται φόρος.

Σχετικά με τα κενά στα σχολεία υπογράμμισε ότι σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με πρόσληψη αναπληρωτών, ενώ σημείωσε ότι «4.000 καθηγητές και δάσκαλοι είναι αποσπασμένοι εκτός σχολείων». Όπως διευκρίνισε τέλος, «31 Μαΐου θα ξέρουμε ποιος εκπαιδευτικός θα πάει πού».

Πηγή: ΑΜΠΕ