Ασφυκτική η κατάσταση από τους πρόσφυγες σε Λέσβο και Χίο

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Περισσότεροι από 15.000 μετανάστες και πρόσφυγες υπολογίζεται ότι έφτασαν στη Λέσβο από την Κυριακή το πρωί, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την Τρίτη άνοιξε πάλι ως κέντρο καταγραφής Σύρων προσφύγων ο καταυλισμός στον Καρά Τεπέ, ενώ λόγω της μεγάλης ροής στο κέντρο καταγραφής στη Μόρια θα λειτουργήσει ξανά όταν θα τοποθετηθούν τα επιπλέον 12 μηχανήματα ηλεκτρονικής καταγραφής αποτυπωμάτων (eurodac).

Στο μεταξύ σήμερα και μέχρι τα μεσάνυχτα αναμένεται, με δυο έκτακτα και τέσσερα τακτικά δρομολόγια στις γραμμές Μυτιλήνη – Πειραιάς και Μυτιλήνη – Καβάλα, να αναχωρήσουν πάνω από 7.000 άνθρωποι. Από αυτούς, περί τους 2.000 θα αναχωρήσουν για Καβάλα και οι υπόλοιποι για Πειραιά. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να αναχωρήσουν τις επόμενες μέρες θα μείνουν περί τους 3.000 καταγεγραμμένους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σε αυτούς αναμένεται να προστεθούν περί τους 4.000 που αναμένεται να καταγραφούν σήμερα.
Ασφυκτική είναι όμως η κατάσταση και στη Χίο, με χιλιάδες πια ανθρώπους να μένουν στους δημόσιους χώρους στους δρόμους ακόμα και στην τάφρο του κάστρου όπου στήθηκαν σκηνές.

Περίπου 6.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά, προερχόμενοι από την Χίο και την Μυτιλήνη. Η αποβίβαση πραγματοποιήθηκε από τρία πλοία, το «Blue Star Πάτμος» με 1997 επιβάτες, το «Ελ. Βενιζέλος» με 2.457 και το «Αριάδνη» με 1.503.

Την ίδια ώρα, το λιμενικό σώμα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, διέσωσε από το Αιγαίο 873 μετανάστες και πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΜΠΕ