Μπαράζ συναντήσεων με τους θεσμούς

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα έχουν στις 11 το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης. Σήμερα Πέμπτη οι συζητήσεις με τους Θεσμούς θα περιστραφούν γύρω από τα χρηματοοικονομικά, που περιλαμβάνουν και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα «κόκκινα δάνεια», το νόμο Κατσέλη, ίσως και το Ταμείο.

Στις 13.00 ακολουθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ενώ στις 14.00 θα δει την τρόικα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης για το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Στις 16.00 υπάρχει συνάντηση της τρόικας με τους εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδας, μάλλον χωρίς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ο οποίος θα βρίσκεται στη Μάλτα για τη Σύνοδο της ΕΚΤ.

Αμφιβολίες από τους Θεσμούς για το εάν μπορούν να πιαστούν οι στόχοι

Παρά τη χαμηλότερη του αναμενόμενου ύφεση το 2015 και το 2016 οι Θεσμοί αμφισβητούν ότι μπορούν να πιαστούν οι στόχοι του πρωτογενούς ισοζυγίου για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ φέτος και πλεόνασμα 0,5% του χρόνου, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την πρώτη ημέρα των (πολύωρων) συναντήσεων κυβέρνησης-τρόικας.

«Οι θεσμοί εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις για το στόχο των πρωτογενών στο -0,25% φέτος και +0,5% του χρόνου. Αν, δηλαδή, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους. Θέλουν κάποιες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο αν, όντως, τα μέτρα οδηγούν στο -0,25% και στο +0,5%» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο ίδιος, πάντως, σημείωσε ότι «συμφωνούν ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη, περίπου 1,3%». «Όπως καταλαβαίνετε μπορούν να αλλάξουν τα στοιχεία και να είναι ακόμη πιο αισιόδοξα αν πάει καλά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπάρχει επιστροφή της αισιοδοξίας στη συζήτηση» είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η δόση των 2 δισ. ευρώ θα μπορούσε να εκταμιευτεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας και δεν εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο οι δανειστές να ζητήσουν νέα μέτρα.

«Συζητάνε τα υπάρχοντα μέτρα να τα διατυπώσουμε ακριβώς, να τα ποσοτικοποιήσουμε και να κάνουμε και τεχνική μελέτη πώς το τάδε μέτρο οδηγεί σ’ αυτό το αποτέλεσμα και όχι σε κάποιο άλλο» δήλωσε.

«Τους εξηγήσουμε τι υπήρχε και τι δεν υπήρχε στο προσχέδιο προϋπολογισμού. Ορισμένα θέματα είναι γραμμένα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά δεν έχουν ακόμη ποσοτικοποιηθεί γιατί δεν είχαμε, τότε, τα στοιχεία. Τους τα εξηγήσαμε όλα αυτά.

»Για παράδειγμα φορολογία των αγροτών θα υπάρξει αλλά το πόσα έσοδα θα φέρει δεν ήταν εύκολο να το καθορίζαμε όταν έγινε το προσχέδιο -αρχές Οκτωβρίου. Υπάρχουν, ωστόσο, και θέματα που χρειάζονται και τεχνικές μελέτες για το πόσα έσοδα θα υπάρξουν από την εφαρμογή του κάθε μέτρου» είπε.