Εβδομάδα «φωτιά» για την κυβέρνηση

maximou2

Μια εβδομάδα «φωτιά» αρχίζει από σήμερα Δευτέρα για την κυβέρνηση, που να καλείται να δώσει λύσεις σε μία σειρά από κρίσιμα θέματα. Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι όλες οι εκκρεμότητες να έχουν κλείσει έως τις 15 Νοεμβρίου.

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί στη Βουλή η ψηφοφορία για το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, με τις αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών να προκαλούν ήδη την έντονη αντίδραση του αγροτικού κόσμου, ο οποίος ετοιμάζεται για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Λύση στον ΦΠΑ για την εκπαίδευση με δέσμη μέτρων

Εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση θα δώσει λύση και στο θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση καταλήγει σε ένα συνδυασμό ισοδυνάμων από μία δέσμη μέτρων, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται επιπλέον φόροι σε ποτά, τσιγάρα, μοσχαρίσιο κρέας, τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ.. Ωστόσο είναι ζητούμενο αν θα βρεθούν τα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ που αναζητούνται.

Στο μείζον θέμα των «κόκκινων» δανείων η κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη πολιτικής διαπραγμάτευσης και περιμένει στην Αθήνα, Τρίτη και Τετάρτη, τον επίτροπο Οικονομικών Περι Μοσκοβισί ώστε να καταλήξουν εντός της εβδομάδας -πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup τη μεθεπόμενη Δευτέρα- σε μια κοινά αποδεκτή λύση.

Στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, με τις προσφυγικές ροές να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στο Αιγαίο, ο Πρωθυπουργός την Τετάρτη και την Πέμπτη, μαζί με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, θα επισκεφθεί τη Μυτιλήνη. Παράλληλα σχεδιάζει συνάντηση με τους δημάρχους και τους μητροπολίτες πέντε νησιών του Αιγαίου (Λέσβος, Λέρος, Χίος, Κως, Σάμος) ενώ δεν αποκλείεται αύριο να υπάρξει κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα. Εντός πάντως της κυβέρνησης υπάρχουν σκέψεις για ελεγχόμενο άνοιγμα του Έβρου, ενώ ο κ. Τσίπρας είναι πολύ πιθανό, μετά την επικράτηση Ερντογάν-Νταβούτογλου στην Τουρκία, να μεταβεί το επόμενο διάστημα στη γειτονική χώρα.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθεί η απόφαση και για αλλαγές στα φετινά τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, με το βάρος να μεταφέρεται στα Ι.Χ. μεγαλύτερου κυβισμού και υψηλότερης αξίας, ενώ θα πληρώνουν τέλη και δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, που μέχρι σήμερα απαλλάσσονται από τον φόρο για τα αυτοκίνητα τους όπως οι ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων Ι.Χ. και μηδενικών ρύπων. Κάποιες μικρές μειώσεις αναμένονται στα Ι.Χ. χαμηληλού και μεσαίου κυβισμού προ του 2010.

Τέλος, οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει να βρουν λύσεις για τα οικογενειακά επιδόματα και το επίδομα θέρμανσης ενώ και οι αλλαγές στο εργασιακό σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη θα προχωρήσουν στη βάση των «βέλτιστων ευρωπαϊκών προτύπων», σε συνεργασία με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και «όχι μονομερώς».