Την Τετάρτη η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του επίτροπου για θέματα μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη τελετή εν όψει της μετεγκατάστασης των πρώτων προσφύγων την ίδια ημέρα.

Ειδικότερα, την Τετάρτη το πρωί αναχωρούν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι πρώτοι πρόσφυγες με προορισμό το Λουξεμβούργο. Πρόκειται για τους πρώτους 30 πρόσφυγες που μετεγκαθίστανται από την Ελλάδα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Στο Λουξεμβούργο θα ταξιδέψουν έξι οικογένειες με μικρά παιδιά (μεταξύ αυτών και παιδιά με ειδικές ανάγκες), από τους οποίους οι τέσσερις οικογένειες είναι από τη Συρία και οι δύο από το Ιράκ.
Η αναχώρηση θα γίνει στις 08.30 με πτήση της Aegean με προορισμό τις Βρυξέλλες και από εκεί οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στο Λουξεμβούργο με λεωφορείο. Στο ταξίδι θα συνοδεύονται από εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες βρέθηκαν σήμερα στην Υπηρεσία Ασύλου, όπου ενημερώθηκαν για τις λεπτομέρειες του ταξιδιού από συνεργάτες της υπηρεσίας και του ΔΟΜ, καθώς και για τη ζωή στο Λουξεμβούργο από εκπρόσωπο της χώρας.

Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον για μετεγκατάσταση προσφύγων έχουν εκδηλώσει, επίσης, το Βέλγιο, ηΓαλλία, η Κύπρος, η Γερμανία, η Λιθουανία και η Φινλανδία.

Πηγή: ΑΜΠΕ