Αίγυπτος: «Προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους» τα περί κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι χαρακτηρίζει, σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο BBC, «προπαγάνδα» του Ισλαμικού Κράτους την ανάληψη από την τζιχαντιστική οργάνωση της ευθύνης για την συντριβή – το Σάββατο – ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά.

Η χερσόνησος αποτελεί προπύργιο της αιγυπτιακής πτέρυγας των τζιχαντιστών.

Ο κ. Σίσι προειδοποιεί εξάλλου στην ίδια συνέντευξη ότι θα είναι μακρά η έρευνα γύρω από τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος, με θύματα και τους 224 επιβαίνοντες, κυρίως Ρώσους τουρίστες.

Η αιγυπτιακή πτέρυγα του Ι.Κ. είχε ανακοινώσει μετά το δυστύχημα ότι «κατέρριψε» το ρωσικό αεροσκάφος, σε αντίποινα για τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία.
Αναφερόμενος σε αυτό και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε ανάρμοστο να συνδέεται η ρωσική στρατιωτική στρατηγική στη Συρία με την υπόθεση της έρευνας για τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να διευκρινιστεί αυτό το περιστατικό, δείτε την πτήση της Pan American που είχε συντριβεί στην Ευρώπη, στο Λόκερμπι το 1988. Χρειάστηκε χρόνια για να εξακριβωθεί η αλήθεια, τα αίτια της συντριβής. Δεν μπορούμε απλώς να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα», σημείωσε επίσης ο κ. Σίσι, μιλώντας στο BBC.

«Υπάρχει αυτή η προπαγάνδα, σύμφωνα με την οποία, το αεροπλάνο συνετρίβη εξαιτίας του Ι.Κ.. Αυτός είναι ένας τρόπος πρόκλησης βλάβης στην σταθερότητα και την ασφάλεια στην Αίγυπτο, όπως και στην εικόνα της», συνέχισε ο κ. Σίσι.

«Το αεροσκάφος βρισκόταν σε ύψος 10.668 μέτρων, και πιστέψτε με, η κατάσταση στο Σινά, ιδιαίτερα σε αυτήν την περιορισμένη ζώνη, βρίσκεται εντελώς υπό τον έλεγχό μας», πρόσθεσε.

Το Airbus της Metrojet διαλύθηκε εντελώς εν πτήσει, όπως δείχνει το γεγονός ότι τα συντρίμμια του βρέθηκαν σκορπισμένα σε περιοχή μεγαλύτερη από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με ερευνητές.

Σύμφωνα με ειδικούς που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, αυτό που συνέβη στο αεροσκάφος ό,τι κι αν ήταν αυτό, πρέπει να ήταν άκρως αιφνιδιαστικό, καθώς ο κυβερνήτης του έχασε αμέσως τον έλεγχό του.