Τουρκία: 20 συλλήψεις ύποπτων για συμμετοχή στο Ι.Κ.

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Συνελήφθησαν στην Αττάλεια της Τουρκίας 20 άτομα ως ύποπτα για συμμετοχή στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η Αττάλεια θα φιλοξενήσει την ετήσια σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 20 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη (G20) στις 15 και 16 Νοεμβρίου. Η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει θέματα που έχουν σχέση με την τρομοκρατία και την καταπολέμηση του Ι.Κ..

Οι αρχές λαμβάνουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας εν όψει της συνόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε παραθαλάσσιο θέρετρο στη Μεσόγειο, μακριά από το κέντρο της πόλης της Αττάλειας.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ihlas, οι επιδρομές της αστυνομίας διεξήχθησαν ταυτόχρονα σε τρεις συνοικίες της Αττάλειας. Ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχουν δύο Ρώσοι και δύο γυναίκες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του προτίθεται να διενεργήσει μέσα στις επόμενες ημέρες στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών του Ι.Κ. χωρίς να διευκρινίσει τον χαρακτήρα της.

Το καθεστώς του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείτο εδώ και καιρό ύποπτο από τους συμμάχους του για ανοχή απέναντι στις πιο εξτρεμιστικές ανταρτικές οργανώσεις που πολεμούν το καθεστώς της Δαμασκού.

Έπειτα από μήνες πίεσης των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, η Άγκυρα δέχτηκε το περασμένο καλοκαίρι να ενταχθεί στον υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικό συνασπισμό κατά του Ι.Κ., προκαλώντας την οργή των τζιχαντιστών. Τον Ιούλιο η Άγκυρα ορκίστηκε να καταπολεμήσει τους τζιχαντιστές και ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις εναντίον των εξτρεμιστών ισλαμιστών θα συνεχιστούν.

Η τουρκική αστυνομία έχει εντείνει τις επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστικών κύκλων μετά την επίθεση αυτοκτονίας που προκάλεσε τον θάνατο 102 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 500 σε φιλοκουρδική συγκέντρωση έξω από το κεντρικό σιδηροδρομικό στρατό της Άγκυρας στις 10 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Άγκυρας, η εντολή για την πλέον πολύνεκρη επίθεση στην ιστορία της Τουρκίας δόθηκε από το αρχηγείο του Ι.Κ. στη Συρία.

Πριν λίγες ημέρες η Τουρκία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε εννέα άτομα ως ύποπτα μέλη του ΙΚ τα οποία πιστεύεται ότι προετοίμαζαν επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη.