Σλοβενία: Αυστηρότερα μέτρα για τη ροή των προσφύγων

metanastes-prosfuges-sunora-serbia-kroatia

Η Αυστρία τις τελευταίες 24 ώρες δέχθηκε 6.675 μετανάστες και πρόσφυγες από κέντρα υποδοχής της Σλοβενίας. Στη δε Σλοβενία – προς το παρόν – βρίσκονται περίπου 5.000 πρόσφυγες, οι οποίοι περιμένουν να φύγουν για την Αυστρία, επιβεβαίωσε η σλοβενική αστυνομία.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μείωση της εισροής προσφύγων από την Κροατία και η συνεργασία και η επικοινωνία των αστυνομικών υπηρεσιών των δύο χωρών στο θέμα της μεταφοράς τους είναι καλή, ανέφεραν πηγές της σλοβενικής αστυνομίας.

Το βράδυ της Πέμπτης, 3.300 πρόσφυγες έφθασαν στη σλοβενική πόλη Ντόμποβα με τρία τρένα από την Κροατία και άλλα δύο τρένα στα οποία επιβαίνουν 2.200 πρόσφυγες, αναμένεται να φθάσουν το μεσημέρι στην περιοχή.
Την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της σλοβενικής Βουλής για την προσφυγική κρίση, την οποία ζήτησε η συντηρητική αντιπολίτευση (Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα – Νέα Σλοβενία). Έληξε χωρίς αποτέλεσμα, έδειξε ωστόσο ότι η Σλοβενία αλλάζει την πολιτική «ανοιχτών θυρών» που ακολουθούσε μέχρι τώρα και ότι τις επόμενες μέρες ενδέχεται να τοποθετηθούν «εμπόδια» στα σύνορα Σένγκεν με την Κροατία.

Αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στα νότια σύνορα και περιορισμό της καθημερινής ροής προσφύγων πρότειναν στις τοποθετήσεις τους ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρουτ Πάχορ, ο οποίος ζήτησε «να μπει τάξη» στα σύνορα με την Κροατία και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση με τους πρόσφυγες χαοτική και ανεξέλεγκτη.

Ο κ. Πάχορ πρότεινε «εθνικό σχέδιο δράσης», τονίζοντας ότι η Σλοβενία θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κρίση των προσφύγων απουσία μίας ευρείας ευρωπαϊκής απάντησης.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας εστίασε στην προστασία των συνόρων και στον περιορισμό των καθημερινών αφίξεων των μεταναστών και προέτρεψε για περισσότερα κονδύλια για την αστυνομία και το στρατό.

Ο πρωθυπουργός, Μίρο Τσέραρ αντέκρουσε από το βήμα της Βουλής τις κατηγορίες ότι δεν προλαβαίνει τις εξελίξεις και ότι ευθύνεται για τη μαζική παράνομη είσοδο μεταναστών, για το χάος στα σύνορα με την Κροατία, ότι η κυβέρνηση δεν ελέγχει την κατάσταση και ότι η Σλοβενία θα μετατραπεί σε θύλακα με χιλιάδες μετανάστες, μεταξύ των οποίων και εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υλοποιούνται οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι χώρες στην πρόσφατη Σύνοδο Ε.Ε. – Βαλκανίων για το προσφυγικό και ανακοίνωσε ότι η Σλοβενία θα πρέπει να ενισχύσει τα μέτρα ασφάλειας τις επόμενες μέρες, ακόμη και με τεχνητά εμπόδια, αν η προσφυγική ροή δεν μειωθεί σημαντικά.