Πονοκέφαλος για τα «αγκάθια» και τις καταγγελίες Πανούση

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Το αποτέλεσμα των πολιτικών πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε το απόγευμα της Κυριακής με Άγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούγκερ αναμένει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Το κλίμα για μία ακόμη φορά θυμίζει έντονα την εξάμηνη διαπραγμάτευση της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία κατέληξε στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά κυβερνητικού στελέχους στο naftemporiki.gr ότι «η κυβέρνηση όταν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο -τηλεφώνημα Τσίπρα σε Ευρωπαίους ηγέτες- βρίσκει κατανόηση η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με αυτά που ακούμε από το κουαρτέτο των θεσμών».

Αν και τα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup, μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με το κουαρτέτο, εκφράζουν «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας.
Αυτήν τη στιγμή, μετά και την τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Εurogroup Working Group) που ολοκληρώθηκε αργά την Κυριακή, παραμένουν ανοιχτά έξι θέματα: η πρώτη κατοικία, οι 100 δόσεις, τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, οι τιμές γενόσημων, το αγγελιόσημο και οι διοικήσεις των τραπεζών.

Σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον ηγέτη των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων και Δημοκρατικών (ALDE), Γκι Φερχόφσταντ.

Στο άλλο μεγάλο θέμα, τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Γιάννη Πανούση, το Μαξίμου επιμένει ότι τον λόγο τώρα τον έχει η δικαιοσύνη. Ήδη, όπως έγινε γνωστό, εντός της ημέρας η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου στέλνει κλήση στον πρώην υπουργό προστασίας του πολίτη Γιάννη Πανούση προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας στο πλαίσιο της έρευνας που ήδη διενεργείται για τη διαφθορά στους κόλπους της αστυνομίας.

Ο ίδιος ο κ. Πανούσης αναμένεται να επικοινωνήσει με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, προκειμένου να κλειστεί ραντεβού και να παραδοθεί στη δικαιοσύνη ο φάκελος με τα στοιχεία του.

Πηγή: Ναυτεμπορική