Τσακαλώτος: Αναμένουμε καλά νέα σε μία εβδομάδα

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

«Αναμένουμε καλά νέα σε μία εβδομάδα από τώρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Όπως διευκρίνισε, η ελληνική πλευρά έχει μία εβδομάδα για να κλείσει τα εναπομείναντα ζητήματα του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το Eurogroup στάθηκε στην ανάγκη να κλείσουν τα τελευταία προαπαιτούμενα του πρώτου πακέτου, ενώ τόνισε ότι υπάρχει κάποια καθυστέρηση.
Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναγνώρισαν παράλληλα ότι έχει γίνει πολλή δουλειά, γρήγορα και με οργανωμένο τρόπο.

«Κατά κάποιο τρόπο είμαστε θύματα της επιτυχίας μας», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, διότι όπως εξήγησε, οι τράπεζες πρέπει τώρα να ανακεφαλαιοποιηθούν νωρίτερα από ότι ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Εντός των προσεχών ημερών η συμφωνία, λέει η κυβέρνηση

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σχετικά με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών. Παράλληλα, η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει και τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η πλήρης υλοποίηση των δεσμεύσεων, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θα απελευθερώσει τη δόση των 2 δισ. ευρώ αλλά και των 10 δισ. ευρω, που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης, οι δανειστές ασκούν πιέσεις για αλλαγές στους κανόνες και στη δομή των τραπεζικών διοικήσεων, ενώ όσον αφορά στο Ταμείο των αποκρατικοποιήσεων, διευκρινίζουν ότι εντός της εβδομάδας θα ληφθούν αποφάσεις για τη δομή και τη λειτουργία του, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί οι νομοθετικές διαδικασίες έως τα Χριστούγεννα.

Πηγή: ΑΜΠΕ