Απόπειρα συγκάλυψης με «παραίτηση» στελέχους της ΕΛ.ΑΣ.

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Τα «δικά μας παιδιά» σε καίρια πόστα της ΕΛ.ΑΣ. τοποθετεί η κυβέρνηση επιχειρώντας να έχει τον πλήρη έλεγχο, τη γνώση και την καθοδήγηση των ενεργειών τους. Σε αυτό το πλαίσιο και σε μία πρωτόγνωρη κίνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, με επιστολή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εξαναγκάζει σε παραίτηση το διοικητή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Σταύρο Σταυρόπουλο και προτείνει τον αντικαταστάτη του, ταξίαρχο Αναστάσιο Αναστασάκο. Αντικατάσταση που έρχεται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Γιάννη Πανούση, βγαίνοντας από το γραφείο της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, που επισήμαινε πως οποιαδήποτε αλλαγή στην ηγεσία της συγκεκριμένης υπηρεσίας «πρέπει να θεωρηθεί ως απόπειρα συγκάλυψης». Αυτή η κίνηση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που κάνει λόγο για «επιχείρηση συγκάλυψης» και μάλιστα σήμερα, στην παρουσίαση του νέου προτεινόμενου διοικητή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αναμένεται να καταψηφίσει αυτή την επιλογή.

«Ένα πολιτικό-αστυνομικό σύστημα, με πολιτική πτέρυγα τύπου Σιν Φέιν και αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. σε ρόλο εκτελεστών, έχει αναλάβει την εργολαβία κατάληψης επιτελικών θέσεων σε κρίσιμες αστυνομικές υπηρεσίες, βάζοντας τις υποδομές για τις επόμενες συγκυβερνήσεις» δηλώνουν πηγές, πολιτικές και αστυνομικές, που γνωρίζουν τις παρασκηνιακές κινήσεις του «δικτύου», το οποίο έκοψε και τοποθέτησε αξιωματικούς, «τελείωσε» τον Γιάννη Πανούση και τώρα καταργεί το διοικητή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, το «πολιτικό τμήμα» αυτού του συστήματος, το οποίο αποτελείται από πρόσωπα σαν αυτά που καταγγέλλει ο κ. Πανούσης, επιδιώκει να πάρει τον πλήρη έλεγχο και την καθοδήγηση κρίσιμων αστυνομικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., ενώ οι αστυνομικοί «εκφραστές» του, πέρα από την εκτέλεση των πολιτικών εντολών, έχουν και ελεύθερο πεδίο για «παραμάγαζα διαφθοράς».

Το «καλό σχέδιο», σύμφωνα με αστυνομικούς κύκλους, έχει καταγραφεί από τους «κοριούς» της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής, την περασμένη άνοιξη, και έχει εφαρμοστεί «κατά γράμμα». Ο 67χρονος ιδιώτης και ελεγχόμενοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συζητούσαν για κρίσεις και τοποθετήσεις αξιωματικών, οι οποίες έγιναν, θα «έδιωχναν τον Πανούση» και το κατάφεραν, ήθελαν να διώξουν το διοικητή των «αδιάφθορων» και το πέτυχαν. «Η… κατάργηση του κ. Σταυρόπουλου ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Σειρά έχουν η Οικονομική Αστυνομία, η Κρατική Ασφάλεια και η Ασφάλεια Αττικής. Δεν υπάρχουν στρατόπεδα, καλοί ή κακοί. Είναι ένας φαύλος κύκλος από πρόσωπα απρόθυμα ή πρόθυμα να δεχθούν να παίξουν το παιχνίδι», σημειώνουν αστυνομικές πηγές, που έχουν γνώση των εξελισσόμενων παρασκηνιακών διεργασιών.

Η επιστολή του κ. Τόσκα για την αντικατάσταση του διοικητή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ουσιαστικά εξωθεί τον κ. Σταυρόπουλο στην παραίτηση από τη θέση του, καθώς αν δεν το κάνει, μπορεί να χρειαστεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα αλλάζει τα κριτήρια παραμονής του, όπως είχε γίνει με την περίπτωση της πρώην γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου. Κύκλοι της Αστυνομίας χαρακτηρίζουν «πραξικοπηματική, εξωθεσμική, ενδεχομένως και παράνομη» την υπουργική απόφαση. Την ίδια ώρα το περιβάλλον του πρώην υπουργού κάνει λόγο για εκκαθαρίσεις συγκάλυψης και προσθέτουν πως «θα κριθεί η φαυλότητα και εντιμότητα των κινήσεών τους. Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του. Είναι αμήχανα όσα κάνουν».

Σήμερα αναμένεται να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την επιλογή του νέου διοικητή Εσωτερικών Υποθέσεων, ο οποίος, σύμφωνα με την πρόταση του κ. Τόσκα, είναι ο ταξίαρχος Αναστασάκος που μέχρι σήμερα υπηρετούσε σε οικονομικές υπηρεσίες του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κυριαζίδης συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον κ. Τόσκα προκειμένου να ενημερωθεί για το επίμαχο θέμα. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε: «Ηταν λάθος. Δεν θα συμφωνήσουμε με την πρόταση αλλαγής του. Πρόκειται για έναν εξαίρετο επιχειρησιακό αξιωματικό».

Η απομάκρυνση του κ. Σταυρόπουλου, που ενδεχομένως θα συμπαρασύρει και άλλους αξιωματικούς των «αδιάφθορων», συμπίπτει χρονικά με την αποκαλυπτική κατάθεση που δόθηκε από αστυνομικό στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και προσδιορίζει με στοιχεία τη συνεργασία ανώτατου αξιωματικού της Αστυνομίας και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για παράνομες ενέργειες σε θέματα διαχείρισης αλλοδαπών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 67χρονος ιδιώτης, που κατονομάζεται ότι είχε επαφές με τους ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ήταν στην ίδια επιτροπή με το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Λάμπρου, που επισκεπτόταν μέλη των «Πυρήνων» στις φυλακές κι απ’ όπου διατυπώνονταν -σύμφωνα με πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ- οι απειλές κατά της ζωής του κ. Πανούση.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος