ΠΕΦ: Οι δανειστές θέλουν τη διάλυση της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου

farmaka4-600x400

Οι δανειστές ως Δούρειος Ίππος επιχειρούν να διαλύσουν την ελληνική παραγωγή φαρμάκου, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, σε επιστολή της προς τους Έλληνες βουλευτές.

Μεταξύ άλλων, η Ένωση επισημαίνει ότι η μονομερής και στοχευμένη μείωση των τιμών θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση του ελληνικού φαρμάκου και την εισαγωγή ακριβότερων σκευασμάτων.

Σύμφωνα με την ΠΕΦ, σήμερα το 80% των φαρμάκων είναι εισαγόμενα, ενώ μόλις το 20% είναι ελληνικά και φθηνά.
«Με τις απαιτήσεις των θεσμών είναι φανερό, ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερος χώρος για την εισαγωγή νέων ακριβών σκευασμάτων. Επιδιώκεται δηλαδή μια νέα βίαιη αναδιανομή της “πίτας” υπέρ των εισαγωγών, με τα ελληνικά φάρμακα να περιορίζονται στο 5% της φαρμακευτικής αγοράς» καταγγέλλει η Ένωση και εκτιμά ότι «η απαξίωση του προσιτού ελληνικού φαρμάκου θα ανοίξει τον δρόμο στην οριστική κυριαρχία των ξένων φαρμάκων, κυρίως των πολυεθνικών γενοσήμων, και θα επιτρέψει επίσης και την εισβολή προϊόντων από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους».

Όπως εξηγεί, τα ελληνικά φάρμακα είναι 30 – 60% οικονομικότερα από τα αντίστοιχα εισαγόμενα, ενώ τονίζει ότι «η εξωφρενική απαίτηση των θεσμών είναι να μειωθούν μόνο οι τιμές των παλιών φαρμάκων, κυρίως των ελληνικών, κατά 60-80%».

Η ΠΕΦ ζητά από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο να αντισταθούν στις «αδιανόητες απαιτήσεις των θεσμών. Να αντισταθούν στην απαξίωση των παλαιών δοκιμασμένων προσιτών φαρμάκων, που παράγουν εξοικονομήσεις στο σύστημα. Και να διεκδικήσουν μια περίοδο ουσιαστικού διαλόγου, κατά την οποία η χώρα θα διαμορφώσει μια εθνική στρατηγική και πολιτική φαρμάκου, μέσω της οποίας η αναγκαία φαρμακευτική δαπάνη θα αποτελεί και μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας».