Σόιμπλε: Κίνδυνος να λάβει η προσφυγική κρίση ανεξέλεγκτες διαστάσεις

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Για τoν κίνδυνο να λάβει η προσφυγική κρίση ανεξέλεγκτες διαστάσεις, εάν δεν αναληφθούν κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας την ανάγκη ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Οι συνεχιζόμενες προσφυγικές ροές προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν, κατά την εκτίμηση του Σόιμπλε, να λάβουν διαστάσεις «χιονοστιβάδας». Όπως επισήμανε, «χιονοστιβάδες μπορούν να προκληθούν αν ένας κάπως απρόσεκτος σκιέρ πάει στην πλαγιά και μετακινήσει λίγο χιόνι».

Ανέφερε μάλιστα πως δεν γνωρίζει αν «βρισκόμαστε στο στάδιο που η χιονοστιβάδα έχει φτάσει κάτω στην κοιλάδα ή αν είμαστε στο στάδιο που βρίσκεται στο άνω άκρο της πλαγιάς».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συνέχισε λέγοντας: «Αν βρισκόμαστε ακόμη στο επάνω μέρος», τότε η πρόκληση είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Η Γερμανία δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της αυτή την κατάσταση, ακόμη και αν επιβάλει ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ακόμη σχολίασε ότι η μετανάστευση είναι ένα «ραντεβού της κοινωνίας μας με την παγκοσμιοποίηση». Χωρίς να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί η απρόσκοπτη ροή προσφύγων, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τόνισε ότι μόνο με συνεργασία μπορεί η Ευρώπη να αντεπεξέλθει στις πιέσεις που δημιουργεί η μετανάστευση. «Ειδάλλως», πρόσθεσε, «τα πράγματα μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα άσχημα για όλους μας».

Ο Σόιμπλε τάχθηκε τέλος εκ νέου υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε, έχουμε το καταραμένο καθήκον, (…) να εργαστούμε με οποιοδήποτε τίμημα ώστε να επιτύχει η ευρωπαϊκή ενοποίηση», είπε και εκτίμησε ότι αν διαλυθεί η Ευρώπη, η Γερμανία είναι η χώρα που θα πληγεί περισσότερο.

Πηγή: Deutsche Welle