Μη ικανοποιημένος από τον ρυθμό μετεγκατάστασης των προσφύγων ο Γιούνκερ

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Μη ικανοποιημένος από τον ρυθμό μετεγκατάστασης των προσφύγων δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον απόηχο της άτυπου Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., στη Μάλτα.

Υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα επίσπευσης της διαδικασίας, ο Γιούνκερ ζήτησε την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, προκειμένου η Ε.Ε. να αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στην προσφυγική κρίση.

Γι’ αυτό το λόγο, ο πρόεδρος της Κομισιόν αξίωσε την εντατικοποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., τη δημιουργία 100.000 πρόσθετων θέσεων φιλοξενίας στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, την επιπλέον οικονομική στήριξη των χωρών που βάλλονται από τις προσφυγικές ροές και τέλος, την κατάρτιση ενός κοινού σχεδίου δράσης με την Τουρκία.
Ο Γιούνκερ διευκρίνισε εν συνεχεία, ότι η συνεργασία με την Άγκυρα θα συνεπάγεται και τη στενότερη επαφή των δύο πλευρών σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής μίας συνόδου μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, ακόμη και εντός του Νοεμβρίου.