Γάλλος τζιχαντιστής πίσω από τις επιθέσεις στο Παρίσι

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Στον Γάλλο τζιχαντιστή Φαμπιέν Κλεν ανήκει η φωνή η οποία ακούγεται στο ηχητικό μήνυμα με την ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις στο Παρίσι, μετέδωσε την Τρίτη το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Ο άνδρας, ηλικίας 35 ετών με καταγωγή από την Τουλούζη, υπήρξε στενός συνεργάτης του Μοχάμεντ Μερά, ο οποίος σκότωσε τρεις στρατιωτικούς, έναν καθηγητή και τρεις μαθητές σε εβραϊκό σχολείο τον Μάρτιο του 2012.

Αφού εξέτασαν ενδελεχώς την ηχογράφηση διάρκειας πέντε λεπτών και τριάντα δευτερολέπτων, όπου ο 35χρονος διαβάζει στη γαλλική γλώσσα ένα κείμενο, οι ειδικές υπηρεσίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την φωνή του Κλεν, επιβεβαίωσαν οι πηγές.

Ο Φαμπιέν Κλεν και ο αδελφός του Ζαν Μισέλ μεγάλωσαν στην Τουλούζη. Πρόκειται για  μουσουλμάνους οι οποίοι φέρονται να ριζοσπαστικοποιήθηκαν στις αρχές του 2000. Κατόπιν, τους προσέγγισε μια ισλαμιστική ομάδα επικεφαλής της οποίας ήταν ένας Γάλλος συριακής καταγωγής, ο Ολιβιέ Κορέλ, τον οποίο θεωρούσαν πνευματικό τους καθοδηγητή.

Ο Φαμπιέν Κλεν ή αλλιώς Ομάρ θεωρείται ως ένας από τους ανθρώπους που συγκρότησαν ένα δίκτυο που έστελνε ισλαμιστές μαχητές στο Ιράκ για να πολεμήσουν εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο 35χρονος καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2009 σε κάθειρξη πέντε ετών. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του οι σωφρονιστικές αρχές κατέσχεσαν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο επιχείρησε να στείλει στον Μοχάμεντ Μερά, τον οποίο είχε γνωρίσει λίγα χρόνια νωρίτερα.

Αφού εξέτισε την ποινή του ο Κλεν έφυγε για τη Συρία μαζί με πολλά στελέχη του εξτρεμιστικού ισλαμιστικού κινήματος της Τουλούζης, όπου εντάχθηκε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Από εκεί, κράτησε επαφή με τους επίδοξους τζιχαντιστές στη Γαλλία και θεωρείται ένας από τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης που διέπραξε τον Απρίλιο εναντίον μιας εκκλησίας στο Βιγζουίφ (περιοχή του Παρισιού) ο νεαρός Αλγερινός Σιντ Άχμεντ Γκλαμ.