Δεκαπέντε πίνακες ζωγραφικής κλάπηκαν από Μουσείο της Βερόνας

ΦΩΤΟ: Ναυτεμπορική

ΦΩΤΟ: Ναυτεμπορική

Δεκαπέντε πίνακες, μεταξύ των οποίων και αριστουργήματα του Ρούμπενς και του Τιντορέτο, κλάπηκαν τη νύχτα από Μουσείο της Βερόνας από μια ομάδα μασκοφόρων που κατά τα φαινόμενα έδρασαν «κατόπιν παραγγελίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου της  Βερόνας, Φλάβιο Τόζι.

Τρεις άνδρες ντυμένοι στα μαύρα μπήκαν το βράδυ της Πέμπτης στο Μουσείο του Καστελβέκιο, έδεσαν και φίμωσαν τον φύλακα και έναν ταμία και άρπαξαν τους πίνακες.

Στη λεία τους περιλαμβάνονται πορτρέτα που φιλοτέχνησε ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του μπαρόκ, ο Φλαμανδός Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, έργα του Βενετσιάνου Τιντορέτο καθώς και των Πιζανέλο, Τζάκοπο Μπελίνι και Τζοβάνι Φραντσέσκο Καρότο.

Το Μουσείο εκτιμά ότι η συνολική αξία των έργων ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ και πιστεύει ότι η «επιχείρηση» αυτή έγινε για λογαριασμό κάποιου ιδιώτη συλλέκτη. «Κάποιος τους έστειλε, ήταν πολύ συγκεκριμένοι, ήξεραν ακριβώς πού πήγαιναν», είπε ο Τόζι.

«Το Μουσείο διαθέτει φύλαξη όλο το 24ωρο, όμως οι δράστες έφτασαν στο κτήριο προς το τέλος της ημέρας, αφού είχαν φύγει οι επισκέπτες και πριν τεθεί σε λειτουργία το σύστημα συναγερμού», εξήγησε ο Ρομπέρτο Μπόλις,  εκπρόσωπος του δήμου. «Δεν γνωρίζουμε αν οπλοφορούσαν, όμως άρπαξαν το όπλο του φύλακα και διέφυγαν με το αυτοκίνητό του», πρόσθεσε.

Οι αρχές ενημερώθηκαν για το θέμα όταν ο φύλακας και ο ταμίας κατάφεραν να λυθούν από τα δεσμά τους και να ειδοποιήσουν την αστυνομία. Οι αστυνομικοί ελπίζουν ότι με τη μαρτυρία τους και με τις εικόνες που έχουν καταγραφεί από τις 48 κάμερες, μέσα και γύρω από το Μουσείο, θα καταφέρουν να εντοπίσουν τους δράστες.