Νέος πρόεδρος της Αργεντινής ο Μαουρίτσιο Μάκρι

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Νέος πρόεδρος της Αργεντινής αναδεικνύεται ο φιλελεύθερος Μαουρίτσιο Μάκρι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τα δύο τρίτα των εκλογικών κέντρων, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εκλογικής αρχής της χώρας.

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος συνασπισμού Ντανιέλ Σιόλι παραδέχθηκε την ήττα του και μετά από τηλεφώνημά του στον Μάκρι, δήλωσε: «Ο λαός της Αργεντινής […] εξέλεξε έναν νέο πρόεδρο, τον Μαουρίτσιο Μάκρι, τον οποίο μόλις συνεχάρηκα τηλεφωνικά».

Με καταμετρημένο το 66% των εκλογικών κέντρων ο 56χρονος δήμαρχος του Μπουένος Άιρες, συγκεντρώνει ποσοστό 53,46% έναντι 46,54% του Σιόλι, ο οποίος εμφανιζόταν πριν από τον πρώτο γύρο, ως το φαβορί των εκλογών.
Η απερχόμενη πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Κίρχνερ, η οποία βρίσκεται στην ηγεσία της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Λατινικής Αμερικής από το 2007, δεν είχε δικαίωμα για τρίτη προεδρική θητεία, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls, που έδειχναν νίκη του Μάκρι, υποστηρικτές του δημάρχου του Μπουένος Άιρες συγκεντρώθηκαν πανηγυρίζοντας στην έδρα του συνασπισμού Cambiemos (Ας Αλλάξουμε) του Μαουρίτσιο Μάκρι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο