Αύξηση 50 δισ. στις αμυντικές δαπάνες της Ευρώπης

ΦΩΤΟ: REUTERS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Ένα απρόσμενο όφελος ύψους 50 δισ. δολαρίων (47,25 δισ. ευρώ) αναμένει να καρπωθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, καθώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι οδηγούν τις κυβερνήσεις στο να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες – στον τομέα της κυβερνοασφάλειας αλλά και για εξοπλισμούς όπως μαχητικά αεροσκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη – στην προσπάθεια να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η Γαλλία, όπου κατασκευάζεται το μαχητικό αεροσκάφος Rafale της Dassault Aviation, έβαλε φρένο στα σχέδιά της για περικοπή περίπου 10.000 μελών του στρατιωτικού προσωπικού, ενώ η Γερμανία θα δαπανήσει επιπλέον 8 δισ. ευρώ και η Μ. Βρετανία έχει επιμερίσει επιπλέον 12 δισ. λίρες στερλίνες (17 δισ. ευρώ), κάτι που ευνοεί εταιρίες όπως η BAE Systems. ΗΙταλία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα διαθέσει 1 δισ. ευρώ περισσότερα για την ασφάλεια, ενώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιελάμβανε περικοπές περίπου 2 δισ. ευρώ.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επανεξετάζουν τις αμυντικές τους πολιτικές, έπειτα από χρόνια περικοπών που συνδέονται με τις συρράξεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και τα προγράμματα λιτότητας που επιβλήθηκαν μετά την παγκόσμια ύφεση. Οι δεσμεύσεις για δαπάνες θα διογκώσουν τους προϋπολογισμούς που είχαν ήδη αρχίσει να ανακάμπτουν, εν μέσω αυξημένων εντάσεων με τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, με τη Μ. Βρετανία να δεσμεύεται τον Αύγουστο ότι θα δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.