Αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας ζητούν Μέρκελ, Ολάντ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας ζήτησε ο Φρανσουά Ολάντ μετά από συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο στο Παρίσι.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου από τους Τούρκους» είπε ο Ολάντ.

Η Ανγκελα Μέρκελ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στο πλευρό της γερμανίδας καγκελαρίου που επισκέπτεται το Παρίσι, ο Ολάντ είπε ότι θα ήταν «πολύ καλό σημάδι» εάν η Γερμανία έκανε περισσότερα στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, αν και επισήμανε ότι κατανοεί τους δισταγμούς του Βερολίνου να εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Από την πλευρά της, η Μέρκελ εξέφρασε τη στήριξή της στη Γαλλία μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 130 άτομα και άφησαν «μουδιασμένο» τον πλανήτη.

Από τη γαλλική πρωτεύουσα, η Μέρκελ είπε ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα ήταν ένα πλήγμα κατά της Ευρώπης και του κόσμου.

«Όταν ο Γάλλος πρόεδρος μου ζητάει να σκεφθώ τι επιπλέον μπορούμε να κάνουμε, τότε είναι καθήκον μας να συλλογιστούμε επ’ αυτού και επίσης να αντιδράσουμε πολύ σύντομα εδώ» τόνισε η Μέρκελ.

«Είμαστε δυνατότεροι από την τρομοκρατία, πρέπει να παλέψουμε» σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος με λόγια.

«Πρέπει να ενωθούμε για να βρούμε μία μόνιμη λύση» σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Είπε ότι η Γερμανία θα απαντήσει στο αίτημα της Γαλλίας να κάνει περισσότερα το Βερολίνο για να δείξει την αλληλεγγύη της προς την Γαλλία. «Μοιραζόμαστε τον πόνο των Γάλλων πολιτών» σημείωσε.

Η Γερμανία έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στις επιδρομές κατά της ISIS σε Συρία και Ιράκ. Αναλυτές εκτιμούν ότι θα προσφέρει χρήματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών.

Η Μέρκελ αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση, σημειώνοντας ότι απαιτείται ανθρωπιστική λύση.

O Ολάντ είπε ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία που έχουν φτάσει στην Ευρώπη. Τόνισε, όμως, ότι δεν πρέπει να χαρακτηρίσουμε τους πρόσφυγες τρομοκράτες.

Ζήτησε, επίσης, επαρκείς ελέγχους στα σύνορα.