Ρωσία: Αναμένουμε «ρεαλιστικές εξηγήσεις» από την Τουρκία

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

«Περιμένουμε ακόμη εξηγήσεις, ρεαλιστικές εξηγήσεις»: Με αυτά τα λόγια έδειξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου πως η Ρωσία δεν έχει ικανοποιηθεί από την στάση που κρατά η Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα λέει πως οι δύο πλευρές «δεν έχουν την πολυτέλεια να χαλάσουν μη φιλικών σχέσεων».

Ανοικτή αφήνει η Μόσχα την ακύρωση της συνάντησης Πούτιν και Ερντογάν στις 15 Δεκεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε την Πέμπτη πως η ρωσική πλευρά περιμένει ακόμη μία λογική απάντηση από την Τουρκία. «Ακόμη περιμένουμε ρεαλιστικές εξηγήσεις παό την τουρκική πλευρά» είπε ο Πέσκοφ.

Όσον αφορά την επανεξέταση των τουρκικών αγροτικών εισαγωγών, ο εκπρόσωπος ανέφερε πως η Μόσχα «δεν προχωρά σε εμπάργκο».

Κληθείς να σχολιάσει τη σύγχυση που έχει επικρατήσει γύρω από την συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν στα μέσα Δεκεμβρίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου άφησε σαφώς να εννοηθεί πως εξετάζεται ακύρωσή της.

«Επισήμως, δεν έχει ακυρωθεί, όμως εγείρονται αρκετά ερωτηματικά λόγω της τρέχουσας συγκυρίας» είπε ο Πεσκόφ σχετικά με τη συνάντηση, σύμφωνα με το Russia Today.

Επίθεση κατά της ισλαμοσυντηρητικής ηγεσίας Ταγίπ Ερντογάν – Αχμέτ Νταβούτογλου στην Τουρκία εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, κατηγορώντας την ότι οδηγεί σκόπιμα τις ρωσοτουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο.

Οι δηλώσεις Πούτιν έρχονται δύο ημέρες μετά την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στη συροτουρκική μεθόριο από την τουρκική πολεμική αεροπορία.
Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι η Τουρκία ακόμη δεν έχει ζητήσει συγγνώμη από τη Ρωσία για την πράξη της κατάρριψης, ενώ επανέλαβε τα περί «πισώπλατης μαχαιριάς» κατά της Ρωσίας απο μια χώρα «την οποία θεωρούσαμε εταίρο και σύμμαχο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».