Τα 9 «καυτά» θέματα στη λίστα με τα προαπαιτούμενα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η υλοποίηση της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων, η οποία τέθηκε χθες επί τάπητος στην πολύωρη συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες. Λίγο νωρίτερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί είχε εμφανιστεί αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία και για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων, επισημαίνοντας, το μεσημέρι, πως προς το παρόν δεν είχε συμφωνηθεί, αλλά ήταν πεπεισμένος ότι σύντομα θα προέκυπταν θετικά νέα.

Η κυβέρνηση οριστικοποίησε τη λίστα με τις παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν χθες στη συνεδρίαση του EWG, ώστε να λάβει το «πράσινο φως» και να προχωρήσει η εφαρμογή τους.

Στόχος παραμένει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες για τη δέσμη με τα δεύτερα προαπαιτούμενα, μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Δεκεμβρίου, ώστε να αποδεσμευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ που συνδέεται με αυτά τα μέτρα αλλά και να μπει στην τελική ευθεία η πρώτη αξιολόγηση, που συνδέεται άρρηκτα με το μεγάλο ζητούμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους. Εκτός απροόπτου, οι επικεφαλής των Θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ενώ μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι η ολοκλήρωση, επιτυχώς, της πρώτης αξιολόγησης, το πιθανότερο στις αρχές του 2016 και η απόσπαση της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το συντομότερο δυνατόν.

Οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους του EWG συνεχίζονταν χθες στις Βρυξέλλες, έως αργά το βράδυ, και σύμφωνα με πληροφορίες τα μεγαλύτερα «αγκάθια» επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της σύστασης του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ειδικά ως προς την ομάδα δράσης που θα αναλάβει να το διαμορφώσει, αλλά και στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Στη λίστα με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων εντάσσονται, μεταξύ άλλων:

  1. Παρεμβάσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα που προβλέπονται στο Μνημόνιο.
  2. Ρύθμιση «κόκκινων» δανείων.
  3. Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και δημοπρασίες ηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ).
  4. Ψήφιση νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.
  5. Δημιουργία ομάδας δράσης που θα αναλάβει να διαμορφώσει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
  6. Σύσταση νέας Γραμματείας Εσόδων που οι Θεσμοί επιμένουν πως θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη.
  7. Υπουργική απόφαση για εφαρμογή clawback στα νοσοκομεία.
  8. Μεταρρυθμίσεις ΟΟΣΑ για τις αγορές προϊόντων, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακή και η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ.
  9. Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.

Νωρίτερα χθες το μεσημέρι, ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί, εμφανιζόταν αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία για τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων, ενώ χαιρέτισε τη συνεργασία που έχει μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση με την Κομισιόν, τονίζοντας πως η συνεργασία διαπνέεται από θετικό κλίμα.