Γαλλία: Απετράπη η είσοδος 1.000 ατόμων μετά την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Η είσοδος σχεδόν 1.000 ανθρώπων στη Γαλλία απετράπη μετά την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα, που επιβλήθηκαν με σκοπό να ενισχύσουν την ασφάλεια της διάσκεψης για το κλίμα (COP21) και να ελαχιστοποιήσουν τον «τρομοκρατικό» κίνδυνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ.

Αφότου επανήλθαν οι έλεγχοι, στις 13 Νοεμβρίου, «σχεδόν 1.000 άνθρωποι εμποδίστηκαν από το να εισέλθουν στην εθνική επικράτεια λόγω του κινδύνου που οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να αντιπροσώπευαν για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια στη χώρα μας», δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια επίσκεψής του στο Στρασβούργο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Συνολικά, «σχεδόν 15.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες και τελωνειακοί έχουν κινητοποιηθεί στο σύνολο των συνόρων μας και κυρίως στα βόρεια σύνορα» διευκρίνισε ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε ένα σημείο ελέγχου στη γαλλο-γερμανική μεθόριο.

Η Γαλλία επανέφερε κατ΄εξαίρεση τους ελέγχους στα σύνορά της την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου στο πλαίσιο σειράς μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας εν όψει της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα, της COP21, που αρχίζει τη Δευτέρα τις εργασίες της στο Παρίσι παρουσία περίπου 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Μερικές ώρες αργότερα, τζιχαντιστές πραγματοποίησαν τις πιο φονικές επιθέσεις στην ιστορία της χώρας προκαλώντας 130 θανάτους και η κυβέρνηση, που κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αποφάσισε να παρατείνει τους ελέγχους αυτούς «για όσο καιρό υφίσταται η τρομοκρατική απειλή».

Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας στο πλαίσιο του χώρου Σένγκεν, αλλά οι ευρωπαϊκοί κανόνες προβλέπουν έκτακτες καταστάσεις στις οποίες οι έλεγχοι μπορούν να επανέρχονται.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο