Ισπανία: «Ντέρμπι» μεταξύ τριών στις εκλογές δείχνει δημοσκόπηση

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ισοπαλία των δύο μεγάλων κομμάτων της Ισπανίας, των συντηρητικών και των σοσιαλιστών, με το νέο φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos (Πολίτες) καταγράφει δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Κυριακή, τρεις εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι συγκεντρώνει ποσοστό 22,7% στις προθέσεις ψήφου, οι Ciudadanos 22,6% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) 22,5%. Βάσει αυτών των ποσοστών,κανένα από τα τρία κόμματα δεν θα διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της μεγάλης κεντρο-αριστερής εφημερίδας El Pais.
Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos (Μπορούμε) συγκεντρώνει το 17,1% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metroscopia, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.200 εκλογέων από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου.

Το Σοσιαλιστικό και το Λαϊκό Κόμμα εναλλάσσονται στην εξουσία για 33 χρόνια. Οι Ciudadanos, ένας σχηματισμός που γεννήθηκε στην περιφέρεια της Καταλονίας, «εισέβαλε» στην εθνική πολιτική τον Δεκέμβριο, όταν η υποστήριξη για το Podemos ανέβαινε κατακόρυφα στις δημοσκοπήσεις.

Οι δύο νέοι σχηματισμοί καταγγέλλουν τη διαφθορά που διαβρώνει τα μεγάλα κόμματα και τις ελίτ.

Ο Ραχόι έχει κάνει «σημαία» του την οικονομική ανάκαμψη, ενώ χθες Σάββατο δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει νέες μειώσεις φόρων και θα δημιουργήσει δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αν το κόμμα του κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου.

Από το 2014, η ισπανική οικονομία άρχισε προοδευτικά να βγαίνει από τη σοβαρή οικονομική κρίση που αντιμετώπιζε επί πέντε χρόνια.

Η Μαδρίτη έχει προβλέψει ότι η οικονομία της θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,3% του ΑΕΠ το 2015. Μολαταύτα, η ανεργία συνεχίζει να πλήττει το ένα πέμπτο του ενεργού πληθυσμού και οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν να μειωθεί σύντομα.