Ελαττωματικό εξάρτημα η αιτία της συντριβής του αεροσκάφους της AirAsia

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Το αεροπορικό δυστύχημα με το Airbus A320-200 της Air Asia στην Ινδονησία που συνετρίβη στη Θάλασσα της Ιάβας τον περασμένο Δεκέμβριο (162 νεκροί) προκλήθηκε κυρίως εξαιτίας ελαττωματικού εξαρτήματος του αεροπλάνου, ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι ερευνητές στην τελική τους έκθεση.

Επανειλημμένα προβλήματα που οφείλονταν στο σύστημα πηδαλίου διεύθυνσης ανάγκασαν τους πιλότους να απενεργοποιήσουν τον αυτόματο πιλότο εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας για να επιδιορθώσουν την βλάβη, πριν να χάσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους, ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή ασφάλειας των αερομεταφορών.
Σύμφωνα με την τελική έκθεση, ο αυτόματος πιλότος απενεργοποιήθηκε λόγω των επανειλημμένων σημάτων συναγερμού που προκλήθηκαν από μια ρωγμή σε συγκόλληση στο σύστημα πηδαλίου διεύθυνσης– που βοηθά στον έλεγχο των κινήσεων του πηδαλίου.

Στο τέταρτο σήμα του συναγερμού, οι πιλότοι ενεργοποίησαν τους αυτόματους διακόπτες σε μέρος του συστήματος ελέγχου σε μια προσπάθεια να το θέσουν εκ νέου σε λειτουργία. Ο ελιγμός απενεργοποίησε τον αυτόματο πιλότο και στη συνέχεια το αεροσκάφος άρχισε να χάνει τη σταθερότητά του, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι ενέργειες στις οποίες προχώρησε στη συνέχεια το πλήρωμα κατέστησαν το αεροπλάνο μη ελεγχόμενο» με αποτέλεσμα μια παρατεταμένη εγκατάλειψη του αεροσκάφους, μην επιτρέποντας πλέον στο πλήρωμα να το σηκώσει, εξηγεί η έκθεση.

Το Airbus A320-200 είχε απογειωθεί από την πόλη Σουραμπάγια της Ινδονησίας με προορισμό τη Σιγκαπούρη. Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ σχεδόν μισή ώρα αργότερα, αφού είχε ζητήσει άδεια να πάρει ύψος εξαιτίας των πολύ δύσκολων καιρικών συνθηκών. Η ανάλυση των καταγραφέων πτήσης, οι οποίοι βρέθηκαν στα συντρίμμια του αεροσκάφους, έδειξε ότι το Airbus είχε πραγματοποιήσει μια εξαιρετικά απότομη άνοδο, εντελώς αφύσικη για ένα αεροπλάνο της γραμμής, πριν χάσει ύψος και συντριβεί στη θάλασσα.

Η Ινδονησία έχει θλιβερό απολογισμό στο θέμα της αεροπορικής ασφάλειας. Τον Αύγουστο, αεροπλάνο της γραμμής συνετρίβη στα βουνά της Παπούα, στα ανατολικά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 54 επιβαίνοντές του. Τέλη Ιουνίου, ινδονησιακό πολεμικό αεροσκάφος που μετέφερε μέλη οικογενειών στρατιωτικών και πολιτών συνετρίβη σε γειτονιά της δυτικής πόλης Μεντάν, προκαλώντας τον θάνατο 142 ανθρώπων, ανάμεσά τους σχεδόν 20 κάτοικοι.