Μια ευρωπαϊκή CIA ζητά το Βέλγιο

ΦΩΤΟ: REUTERS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και υπό το κράτος της παρατεινόμενης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στα βαθμό 3 που έχει επιβληθεί στη χώρα του, προτείνει τη σύσταση μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας κατά τα πρότυπα της αμερικανικής CIA. Το δήλωσε το πρωί μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Δεν ενθουσιάζεται το Παρίσι

«Θα πρέπει πολύ σύντομα να φτιάξουμε μια ευρωπαϊκή μυστική υπηρεσία, μια ευρωπαϊκή CIA», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο βέλγος πρωθυπουργός επιθυμεί με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσει την γρήγορη και αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν σε υπόπτους για τρομοκρατική δράση. Η πρόταση έρχεται στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί από τότε στο Βέλγιο.

«Εάν οι μυστικές υπηρεσίες ήταν σε θέση να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πλήρως πληροφορίες, ίσως να μην ξαναγίνονταν τρομοκρατικές επιθέσεις», είπε ο Μισέλ. «Τα τελευταία γεγονότα στο Παρίσι έδειξαν ότι για όσους συμμετείχαν στις επιθέσεις, υπήρχαν στοιχεία στις αστυνομικές αρχές και μια ευρωπαϊκή μυστική υπηρεσία θα έκανε πιο αποτελεσματική την εξουδετέρωσή τους. Η πρόταση Μισέλ δεν βρίσκει ιδιαίτερη ανταπόκριση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, και ιδιαίτερα από τη γαλλική. Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Γκαζνέβ αντέδρασε με ιδιαίτερο δισταγμό σε αυτήν την πρόταση.

Ομάδα των 9

Εντούτοις Γαλλία και Βέλγιο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, θέλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και την ανταλλαγή πληροφοριών σε επίπεδο εννέα κρατών μελών της ΕΕ, που πλήττονται περισσότερο από την τρομοκρατία (Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ιρλανδία και Σουηδία).

Η συνεννόηση έγινε ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Μανουελ Βαλς και Σαρλ Μισέλ στο Παρίσι, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την εναρμόνιση και συστηματοποίηση ανάμεσα στις λεγόμενες καρτέλες S, που διατηρούν οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες για το εσωτερικό με αυτές των αντίστοιχων υπηρεσιών των άλλων χωρών μέσω του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν SIS. Το βελγικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga δεν αποκλείει μάλιστα συνάντηση διμερή συνάντηση το επόμενη διάστημα μεταξύ Γαλλίας και Βελγίου.
Η ομάδα των 9 συναντήθηκε ήδη έπειτα από γαλλοβελγική πρωτοβουλία τον Ιούνιο του 2014 μετά την επίθεση εναντίον μουσείου στις Βρυξέλλες και είχε καταλήξει σε μια σειρά από αποφάσεις σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση και αλληλοενημέρωση πολιτών που πηγαίνουν στη Συρία.

Πηγή: Deutsche Welle