Αλ. Τσίπρας: «Όχι μόνο θα αντέξουμε, θα πετύχουμε και τους στόχους μας»

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

Διαβεβαιώσεις για τη σταθερότητα της κυβέρνησης έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επιτιθέμενος «στα κέντρα διαπλοκής», αλλά και στην αντιπολίτευση.
«Αν υπάρχει κρίση αστάθειας στο πολιτικό σύστημα, βρίσκεται απέναντι, (σ.σ. στην αντιπολίτευση) δεν βρίσκεται εδώ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, απορρίπτοντας παράλληλα τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης και της οικουμενικής κυβέρνησης.

«Ας ξεχάσουν τα σενάρια της παρένθεσης και της οικουμενικής κυβέρνησης. Όχι μόνο θα αντέξουμε, αλλά και θα πετύχουμε τους στόχους μας και ο λαός θα κρίνει το έργο μας -όπως το Συνταγμα προβλέπει- στο τέλος της θητείας μας» υπογράμμισε.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος γίνεται σε μια στιγμή αποφασιστική για την πορεία της κυβέρνησης και χώρας.

Όπως είπε, σε διάψευση όλων των σχεδιασμών, η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους και διαψεύδει ένα προς ένα τα σενάρια της παρένθεσης, των οικουμενικών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων τεχνοκρατών, που έχουν έναν παρονομαστή: να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σε θέση ισχύος.

«Όσο πιο κοντά φτάνουμε στον στόχο μας, τόσο κλονίζονται τα κέντρα της διαπλοκής»

«Και όσο πιο κοντά φτάνουμε στον στόχο μας, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, στον στόχο της πρώτης αξιολόγησης, όσο πιο κοντά φτάνουμε να ξεκινήσει η συζήτηση για απομείωση του χρέους, τόσο θα κλονίζονται τα κέντρα της διαπλοκής, που ήταν η πραγματική πηγή εξουσίας στον τόπο» συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά και στον νέο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, κάνοντας λόγο για «ένα μιντιακό σύστημα που ξεψυχά και βρυχάται». Ξεψυχά γιατί ψηφίστηκε ο νόμος που βάζει τάξη στα ΜΜΕ, και βρυχάται γιατί η Δικαιοσύνη άρχισε ελέγχους για τα δάνειά τους, είπε και διεμήνυσε: «Αυτά που ήξεραν ας τα ξεχάσουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να παρέμβουμε στο έργο της Δικαιοσύνης για να προστατεύσουμε κανένα».

Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε για άλλη μία φορά στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χαρακτήρισε δεκανίκι μιας αποσταθεροποιήμενης Δεξιάς και έκανε λόγο για μια αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων.

«Ο δρόμος είναι ανηφορικός, όχι όμως δρόμος καταστροφής»

Εξάλλου, υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης κατά τη διαπραγμάτευση στην τελευταία αξιολόγηση λέγοντας ότι επιτεύχθηκαν «σημαντικά πράγματα σε συνθήκες πολύ δύσκολες».

Τόνισε ότι η διαπραγμάτευση έγινε με όρους εκβιαστικούς και ενώ εκκρεμούσε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και υποστήριξε ότι η μάχη που δόθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξουν απώλειες σε ό,τι αφορά την κοινωνική προστασία.

Ο Πρωθυπουργός αποτίμησε ως θετική εξέλιξη το πλαίσιο που συμφωνήθηκε για την προστασία της α’ κατοικίας, αλλά και τη διατήρηση του καθεστώτος για τις 100 δόσεις.

Αναφορικά με τα ισοδύναμα που επιλέχθηκαν ώστε να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση είπε ότι ήταν «η καλύτερη δυνατή λύση», που όμως από πολλούς και από τα ΜΜΕ παρουσιάζεται ως αρνητική εξέλιξη.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «έχουμε μπροστά μας δρόμο δύσκολο … που είναι ακόμη ανηφορικός», όμως επισήμανε ότι «δεν είναι σε καμία περίπτωση και δρόμος καταστροφής όπως προσπαθουν να τον παρουσιάσουν όσοι έχουν λόγους να επιδιώκουν να ξεμπερδέψουν με αυτήν την κυβέρνηση».

Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2016 ανέφερε ότι είναι θετικό σημάδι η αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ύφεση και πρόσθεσε ότι τελικά είναι απολύτως εφικτό να γίνει πραγματικότητα η πρόβλεψη για ανάκαμψη το β’ εξάμηνο του επόμενου έτους.

«Όσοι σήμερα κουνάνε το δάχτυλο στην κυβέρνηση θα ήταν προτιμότερο να μελετήσουν τους αριθμούς και να σταματήσουν την παραπληροφόρηση και την τρομολαγνεία», σημείωσε.

Κατά τον κ. Τσίπρα, θα ήταν προτιμότερο να αναφέρουν ότι για πρώτη φορά μετά από μία πενταετία ο προϋπολογισμός δίνει σημαντικό βάρος στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών καθώς, όπως είπε- προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αύξηση δαπανών για την παιδεία και την υγεία.

«Ακόμα και συνθήκες επιτροπείας και δημοσιονομικής προσαρμογής καταφέρνουμε να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες ώστε να στηρίξουμε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης», συνέχισε.

«Όχι σε περαιτέρω επώδυνες περικοπές στις συντάξεις»

Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε για άλλη μία φορά σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με αφορμή το ζήτημα του ασφαλιστικού, κατηγορώντας τους ότι βάζουν το κοντόφθαλμο και μικροπολιτικό τους συμφέρον πάνω και από τα ίδια τα συμφέροντα των συνταξιούχων.

Υποστήριξε μάλιστα ότι τα δύο κόμματα δεν έχουν τίποτα να προτείνουν.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση από την πλευρά της πρέπει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει τις συντάξεις χωρίς περαιτέρω επώδυνες περικοπές, αλλά παράλληλα πρέπει να βγάλει και τα κάστανα από τη φωτιά.

Πηγή: Ναυτεμπορική