Πούτιν προς Τουρκία: Δεν θα ξεχάσουμε τι πράξατε, θα το μετανιώσετε

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Απειλές κατά της Τουρκίας εκτόξευσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, στο ετήσιο του «Διάγγελμα στο Έθνος», ενώπιον των μελών των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου.

«Δεν θα ξεχάσουμε αυτή τη συνεργασία με τους τρομοκράτες. Θεωρούσαμε πάντα και θεωρούμε την προδοσία ως την πλέον χαμερπή συμπεριφορά. Όσοι στην Τουρκία έκαναν όσα έκαναν, θα μας βρουν μπροστά τους για να τους τα υπενθυμίζουμε και θα μετανιώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει διατηρήσει υψηλούς τόνους έναντι της Άγκυρας από την προηγούμενη Τρίτη, όταν τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος κοντά στη συροτουρκική μεθόριο.

Η μεν Τουρκία ισχυρίζεται ότι το αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της και αγνόησε τις σχετικές προειδοποιήσεις, η δε Ρωσία κατηγορεί τις τουρκικές αρχές ότι το έπληξαν επειδή η Τουρκία συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος και διαφωνεί με τα ρωσικά πλήγματα ενάντια στους τζιχαντιστές.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι λυπάται για την κατάρριψη, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει επανειλημμένα ζητήσει ανοικτούς διαύλους με τη Μόσχα για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον.

Και οι δυο τους, ωστόσο, έχουν αρνηθεί να ζητήσουν συγγνώμη και έχουν ξεκαθαρίσει ότι ανάλογη αντιμετώπιση θα έχει κάθε αεροσκάφος το οποίο θα παραβιάσει εκ νέου τον τουρκικό εναέριο χώρο.