Βενεζουέλα: Ήττα Μαδούρο στις κάλπες της Κυριακής προβλέπουν οι μετρήσεις

Είκοσι εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται την Κυριακή να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, στο οποίο οι πιθανότητες της αντιπολίτευσης να εξασφαλίσει την πλειοψηφία είναι για πρώτη φορά ορατές εδώ και 16 χρόνια. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει δεσμευθεί να κάνει τα πάντα για να διατηρήσει ακέραια την εξουσία του.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, για πρώτη φορά από το 1999 και την ανάληψη της εξουσίας από τον Ούγκο Τσάβες, τον μεγάλο Συνασπισμό για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD) της αντιπολίτευσης φαβορί. Την Κυριακή θα εκλεγούν 167 βουλευτές για πενταετή θητεία.

«Εγώ δεν θα παραδοθώ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, το ξέρω ότι θα θριαμβεύσουμε», είπε ο Μαδούρο. Σε περίπτωση ήττας, «θα κατέβω στους δρόμους για να αγωνισθώ μαζί με τον λαό, όπως έκανα πάντα, και θα περάσουμε σε ένα νέο στάδιο της επανάστασης», πρόσθεσε.

Πάντως, με τη δημοτικότητά του στο 22% του είναι δύσκολο να εξαφανίσει τη δυσαρέσκεια για το πρόσωπό του και τις πολιτικές τους.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η οικονομία της χώρας καταρρέει υπό το βάρος της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, γεγονός που μεταφράζεται σε ελλείψεις στην αγορά και έναν πληθωρισμό που προσεγγίζει το 200%.