Α(να)σφάλεια, ακροδεξιά, αποχή σκιάζουν τις κάλπες στη Γαλλία

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Μετά το μακελειό στο Παρίσι που βύθισε στο πένθος τη Γαλλία και συγκλόνισε τη Δύση με 130 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών.

Με το κλίμα στη χώρα να παραμένει τεταμένο και τους πολίτες να φοβούνται νέα πιθανά «χτυπήματα», οι δημοσκοπήσεις θέλουν το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν να βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Όλα αυτά, ενώ στη χώρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή ισχυρά μέτρα ασφαλείας με περίπου 8.000 αστυνομικούς στους δρόμους του Παρισιού, ώστε να αποτραπεί μία νέα τρομοκρατική επίθεση.

Ειδικά, έπειτα από την επίθεση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, η Λεπέν βλέπει το κόμμα της να κερδίζει ολοένα περισσότερους υποστηρικτές. Δεν είναι λίγοι, λοιπόν, που προβλέπουν πως η ξενοφοβική ρητορική της θα αποδώσει καρπούς οδηγώντας το κόμμα να καταγράψει ιστορική επιτυχία επικρατώντας σε τουλάχιστον δύο περιφέρειες, ίσως και τρεις, από τις συνολικά 13 της χώρας.

Η Λεπέν είναι το μεγάλο φαβορί στο βορρά (Νορ-Πα-ντε-Καλαί και Πικαρδία), όπου είναι υποψήφια, ενώ η ανιψιά της, η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, είναι επίσης φαβορί στο νότο, στην περιφέρεια Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή.

Η αβεβαιότητα παραμένει, ωστόσο, για την τελική κατάταξη των τριών μεγάλων πολιτικών δυνάμεων σε εθνικό επίπεδο, το δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί (LR) του Νικολά Σαρκοζί και το FN, που λαμβάνουν από 27% έως 30% των προθέσεων ψήφου, δίνουν μάχη στήθος με στήθος, ενώ ακολουθεί το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα που λαμβάνει ποσοστό 22-23%.

Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι το ποσοστό της αποχής θα είναι υψηλό φτάνοντας το 50%, όπως είχε σημειωθεί στις περιφερειακές του 2010 με ποσοστό 53,6%.

Οι κάλπες κλείνουν στις 20:00 το βράδυ (τοπική ώρα), ενώ ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Πηγή: Πρώτο Θέμα