Έρχεται αυτόματη δέσμευση λογαριασμών για οφειλές

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Προς υλοποίηση φέρεται να οδεύει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών γιαι αυτόματη δέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών όσων έχουν οφειλές στη εφορία άνω των 70.000 ευρώ.

Μεγάλος είναι ωστόσο ο προβληματισμός τόσο στις τράπεζες όσο και στο ΥΠΟΙΚ για την απόφαση που πρέπει να εκδοθεί κατ’ επιταγήν του μνημονιακού νόμου του Αυγούστου, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή». Και τούτο διότι κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Οι δανειστές φέρονται να ζητούν νέα μέτρα που θα περιορίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οπως υποστηρίζουν, η  Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά την παραγωγή νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, που υπολογίζονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 82 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να απαιτήσουν τα αυτοματοποιημένα αναγκαστικά μέτρα,που όμως αναμένεται να «στραγγαλίσουν» τη ρευστότητα στην αγορά. Το πλάνο που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ, κατόπιν εντολής θα στέλνει λίστα στις τράπεζες με τα ΑΦΜ όσων ξεπερνούν το όριο των οφειλών, οι τράπεζες θα δεσμεύουν τα ποσά μέσα σε καθορισμένη ημερομηνία και θα τα επιστρέφουν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου στη συνέχεια οι φορολογικές αρχές να προχωρούν σε κατασχέσεις.