Σοκ χαρακτηρίζει τη νίκη Λεπέν στις περιφερειακές ο γαλλικός Τύπος

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Γαλλία ξύπνησε τη Δευτέρα υπό το «σοκ» της ιστορικής νίκης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, καθώς το κόμμα της Μαρίν Λεπέν εξασφάλισε την πρωτιά σε έξι από τις 13 περιφέρειες της χώρας και το Σοσιαλιστικό Κόμμα απέσυρε τους υποψηφίους του από τις δύο πιο ευαίσθητες περιφέρειες, Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία και Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή.

«Το Σοκ» έχουν τίτλο στα πρωτοσέλιδά τους, κάτι σπανιότατο για τις δύο γαλλικές εφημερίδες, η συντηρητική Le Figaro και η κομμουνιστική L’Humanité.
Δεκαοκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, η εφημερίδα Le Parisien/Aujourd’hui en France βλέπει πλέον «Το Εθνικό Μέτωπο στις πόρτες της εξουσίας», ενώ για τη Libération, το FN «Πλησιάζει».

Σε μια Γαλλία ακόμη τραυματισμένη από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου και με την ανεργία να καλπάζει, το κόμμα της Μ. Λεπέν συγκέντρωσε ποσοστό ρεκόρ σχεδόν 28% των ψήφων, δηλώνει ότι είναι «πρώτο κόμμα της Γαλλίας» και προηγείται της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης του Νικολά Σαρκοζί (27%) και των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών του προέδρου Φρανσουά Ολάντ (23,5%), σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο δεύτερος γύρος έχει προγραμματιστεί για τις 13 Δεκεμβρίου. Οι περιφερειακές εκλογές είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μετά τις πολύνεκρες τζιχαντιστικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου και η τελευταία πριν από τις προεδρικές του 2017.

Το FN ήρθε πρώτο σε τουλάχιστον έξι από τις 13 περιφέρειες, μεταξύ των οποίων τρεις βασικές περιοχές: στον βορρά (Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία), όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι η πρόεδρός του, Μαρίν Λεπέν, στη νοτιοανατολική χώρα (Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή), με επικεφαλής την ανιψιά της προέδρου, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν και στην ανατολική περιφέρεια (Αλσατία-Καμπανία-Αρδέννες-Λορένη), όπου επικεφαλής είναι ο υπεύθυνος στρατηγικής του κόμματος, Φλοριάν Φιλιπό.

Το Εθνικό Μέτωπο είναι επίσης πρώτο στην κεντρική Γαλλία (περιφέρεια Σαντρ-Βαλ-ντε-Λουάρ) στην κεντροανατολική (Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ) και στον νότο (Λανγκεντόκ-Ρουσιγιόν-Μιντί-Πιρενέ).

Μαρίν Λεπέν και Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν έλαβαν και οι δύο ποσοστό 41% στις αντίστοιχες περιφέρειές τους.

Η πρόεδρος του FN χαιρέτισε το «εξαιρετικό αποτέλεσμα» στον βορρά και υποστήριξε «την αποστολή του για την επίτευξη της εθνικής ενότητας που χρειάζεται η χώρα». Στον νότο, η Μ. Μαρεσάλ-Λεπέν χαιρέτισε ένα «απολύτως ιστορικό ποσοστό», που σημαίνει «το τέλος ενός παλιού συστήματος».

Η άνοδος της Ακροδεξιάς στη Γαλλία είναι συνεχής μετά τη θεαματική αύξηση της δύναμής της στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές το 2014 και ένα πρωτοφανές ποσοστό 25,2% τον Μάρτιο του 2015 στις νομαρχιακές εκλογές.

Το κόμμα στρατολογεί στο εξής μέλη από όλες τις κοινωνικές τάξεις, ποντάροντας σε μια απόρριψη της παραδοσιακής πολιτικής τάξης, σε μια χώρα όπου η ανεργία καλπάζει με σχεδόν 3,6 εκατομμύρια ανέργους.

Μια νίκη της Άκρας Δεξιάς στις 13 Δεκεμβρίου σε μία ή περισσότερες περιφέρειες θα είναι ιστορική πρωτιά στη Γαλλία.

Δημοκρατικό φράγμα

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα απέσυρε τους υποψηφίους του τουλάχιστον από τις περιφέρειες του Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία και Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή (PACA) στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών για να συμβάλει στη συγκρότηση ενός «δημοκρατικού φράγματος», που θα κλείσει τον δρόμο στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο. «Η θυσία είναι μεγάλη, επί πέντε χρόνια, οι Σοσιαλιστές δεν θα έχουν έδρες στις περιοχές αυτές», δήλωσε ο Α’ γραμματέας του PS, Zαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.

Το κόμμα του προέδρου Ολάντ, που διοικούσε μέχρι τώρα σχεδόν όλες τις περιφέρειες, δείχνει να διατηρεί μόλις τρεις.

Ο ηγέτης της γαλλικής Κεντροδεξιάς Νικολά Σαρκοζί απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε «ένωσης» με την Κεντροαριστερά ή απόσυρσης ψηφοδελτίων στο β΄γύρο από πλευράς του κόμματός του (Οι Ρεπουμπλικανοί), το οποίο δήλωσε ότι αποτελεί «τη μόνη δυνατή εναλλακτική λύση» στις περιοχές όπου κινδυνεύει να κυριαρχήσει το FN.

Οι Ρεπουμπλικανοί που είχαν υποσχεθεί μεγάλη νίκη πριν από τις επιθέσεις του Παρισιού, έχασαν έδαφος το οποίο κέρδισε το FN.

«Το μήνυμα της Κεντροδεξιάς αναδεικνύει μεγάλη ανευθυνότητα», επέκριναν συνεργάτες του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.

Ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα, το πολιτικό γραφείο του οποίου συνεδριάζει εντός της Δευτέρας για να καθορίσει «κοινή στρατηγική» που θα υιοθετηθεί για τον β΄γύρο, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών πιθανόν να αντιμετωπίσει αντιδράσεις. «Η εικόνα είναι σαφής, καταγράφουμε ισχυρή άνοδο του FN, πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό με σαφήνεια και ψυχραιμία», δήλωσε ο βασικός εσωκομματικός του αντίπαλος για τις προεδρικές εκλογές του 2017, Αλέν Ζιπέ, αφήνοντας να εννοηθεί οτι διαφωνεί με μέρος της ανάλυσης του κ. Σαρκοζί.

Η στάση του PS και των Ρεπουμπλικανών σε περιφέρειες που ενδέχεται να στραφούν στην Άκρα Δεξιά θα είναι καθοριστική, καθώς μια απόσυρση ή ένωση ψηφοδελτίων μπορεί να αποτρέψει τη νίκη του FN.

Χαμηλή συμμετοχή

Ο πρώτος γύρος διεξήχθη την Κυριακή υπό αυξημένα μέτρα ασφάλειας στα εκλογικά τμήματα της χώρας, η οποία ακόμη βρίσκεται υπό το σοκ των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, στις οποίες 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στο Παρίσι.

Μετά τις επιθέσεις, το FN ενίσχυσε την εθνικιστική και αντιμεταναστευτική του ρητορική έπειτα από την αποκάλυψη ότι δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας είχαν φτάσει στη Γαλλία, μαζί με το κύμα των μεταναστών που είχε φτάσει στην Ελλάδα.

Ένας στους δυο ψηφοφόρους δεν πήγε να ψηφίσει χθες.

Οι περιφερειακές εκλογές είναι οι τελευταίες προγραμματισμένες στη Γαλλία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, στις οποίες η Μαρί Λεπέν θεωρείται επίσης φαβορί σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου στον α’ γύρο.