Ε.Ε.: Έρχεται ο πρώτος νόμος για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

ΦΩΤΟ: REUTERS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε συμφωνία για νόμο που θα υποχρεώνει διαδικτυακές εταιρείες όπως η Google και η Amazon να δηλώνουν κάθε σοβαρή προσπάθεια κλοπής στοιχείων σε κρατικές αρχές κατέληξαν χθες αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κράτη-μέλη.

Η συμφωνία, που επετεύχθη μετά από πέντε ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων μελών της Ε.Ε., απαντά στις αυξανόμενες ανησυχίες περί επιθέσεων από χάκερ που αποσκοπούν στην πρόσβαση σε ασφαλή και ιδιωτικά στοιχεία.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για την δικτυακή ενοποίηση της Ε.Ε. Άντρους Άνσιπ είπε ότι ο νέος νόμος θα οικοδομήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για τις διαδικτυακές συναλλαγές, ιδιαίτερα μεταξύ κρατών. «Το διαδίκτυο δεν έχει σύνορα – το πρόβλημα ενός κράτους μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υπόλοιπη Ευρώπη» είπε ο Άνσιπ. Γι΄αυτό, πρόσθεσε, «χρειαζόμαστε λύσεις για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου που καλύπτουν όλη την Ε.Ε.. Η συμφωνία αυτή είναι σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή».
Ο νέος νόμος, με τίτλο «Οδηγία Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφόρησης», καθορίζει τις διαδικασίες ασφάλειας και αναφοράς εταιρειών σε σημαντικούς κλάδους όπως τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία και τα χρηματιστηριακά. Οι εταιρείες με παρουσία μόνο στο διαδίκτυο θα έχουν λιγότερες υποχρεώσεις, σε σύγκριση, για παράδειγμα, με αεροδρόμια ή διαχειριστές αγωγών πετρελαίου.

Με το νόμο αυτό, εταιρείες στο διαδίκτυο όπως οι Google, Amazon, eBay και Cisco – αλλά όχι τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook – θα υποχρεωθούν να αναφέρουν σοβαρά επεισόδια στις αρχές των κρατών, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις σε εταιρείες που δεν προχωρούν στις αναφορές που απαιτούνται.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters