Δεν μάζεψες αποδείξεις; Θα πληρώσεις φόρο-πρόστιμο!

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Αντιμέτωποι με προσθετό φόρο 22% θα βρεθούν το 2016 όσοι φορολογούμενοι αμέλησαν το 2015 να συλλέξουν αποδείξεις.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου δίδοντας διευκρινίσεις σήμερα για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ξεκαθάρισαν πως και εφέτος το αφορολόγητο όριο των 2.100 ευρώ θα κτιστεί με αποδείξεις.

Ο Ν. 4172/2013 προβλέπει πως προκειμένου το ποσό μείωσης φόρου των 2.100 ευρώ που προκύπτει με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων να διατηρηθεί ακέραιο, ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος. Το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζονται γίνεται αποδεκτό μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση.

Στην περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων αγορών, η θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, με ανώτατο όριο τις 10.500 ευρώ και του προσκομισθέντος ποσού αποδείξεων, πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%και το ποσό που προκύπτει προσαυξάνει το φόρο.

Παράδειγμα, αν κάποιος με εισόδημα 18.000 ευρώ δεν σκέφτηκε να γεμίσει ένα… κουτί με αποδείξεις 1.800 ευρώ, τότε θα έχει ποινή 22% επί αυτού του ποσού, δηλαδή 396 ευρώ, ενώ συν τοις άλλοις δεν θα έχει και την προβλεπόμενη μείωση των 2.100 ευρώ!

Το υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσε πως ο Ν. 4172/2013 χρειάζεται νομοτεχνική βελτίωση προκειμένου να κατοχυρωθεί πως και για τα εισοδήματα του 2015 να ισχύει η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ για όσους προσκομίζουν αποδείξεις. Η σχετική νομοτεχνική βελτίωση θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών την επομένη εβδομάδα.

Το ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπει πως από την 1η Ιανουαρίου 2016 παύει η υποχρέωση συλλογής χάρτινων αποδείξεων και την έκπτωση φόρου θα κερδίζουν μόνο όσοι έχουν κάνει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών έως το 10% του εισοδήματος τους.

Επίσης θα προβλέπει την εξαίρεση από το φόρο των δωρεών χρηματικών ποσών από γονείς σε τέκνα και από παππούδες σε εγγόνια έως 5.000 ευρώ που έγιναν μετά τις 28 Ιουνίου, ήτοι μετά την εισαγωγή των capital controls. Καθώς ο φόρος είναι 10% πρόκειται να επιστραφούν ποσά έως και 500 ευρώ.

Το… χριστουγεννιάτικο “πακετάκι” θα έχει κι άλλα, αλλά όχι επιβαρυντικά:

  • Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα να μπορούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση έως τις 30/6
  • Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έλαβαν χώρα από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια.
  • Μεταφορά ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ
  • Σύνδεση ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου

Επιπλέον έρχεται και η διάταξη, σύμφωνα με την οποία από 1/1/2016 όλες οι δαπάνες για την κάλυψη του αφορολογήτου θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα. Το κακό είναι ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το νέο αφορολόγητο, ενώ συν τοις άλλοις εάν δεν περάσει η ελληνική θέση για έστω μικρό αφορολόγητο στους ελεύθερους επαγγελματίες, τότε η υποχρέωση χρήσης πλαστικού χρήματος θα αφορά ΜΟΝΟ σε μισθωτούς και συνταξιούχους.