Αντικαγκελάριος κατά καγκελαρίου στη Γερμανία

ΦΩΤΟ:REUTERS

ΦΩΤΟ:REUTERS

Η σκληρή λιτότητα στην οποία επέμεινε η γερμανική Κεντροδεξιά υπό την Άγκελα Μέρκελ βοήθησε την άνοδο των ποσοστών της γαλλικής Ακροδεξιάς υπό την Μαρίν Λεπέν, τόνισε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, υπουργός Οικονομίας της χώρας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) μοιράζεται την εξουσία με το κυρίαρχο κεντροδεξιό μπλοκ της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης/Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU) υπό την κ. Μέρκελ.

Ο κ. Γκάμπριελ εξαπέλυσε επίθεση κατά των χειρισμών της καγκελαρίου στο ζήτημα της κρίσης στην Ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια.

«Πάντα προειδοποιούσα την Άγκελα Μέρκελ ενάντια στην προσπάθεια να επιβληθεί η πολιτική λιτότητας στη Γαλλία», καθώς ήδη προ διετίας ήταν φανερή η άνοδος του Εθνικού Μετώπου (FN) της Μ. Λεπέν, πρόσθεσε.

«Εάν οι Χριστιανοδημοκράτες μας είχαν ακούσει, η κ. Λεπέν δεν θα είχε φθάσει τόσο μακριά», τόνισε ο κ. Γκάμπριελ, μιλώντας στο συνέδριο του SPD, στο Βερολίνο.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η γερμανική Κεντροδεξιά θα έπρεπε να είχε ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον σύμμαχό της στη Γαλλία, Νικολά Σαρκοζί, να σχηματίσει μέτωπο με τους Σοσιαλιστές στον β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών.

«Είναι ντροπή για τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς – και για το γερμανικό CDU – που επιτρέπει κάτι τέτοιο», σημείωσε ο αρχηγός των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.

«Αυτά τα κινήματα», είπε, αναφορόμενος στην Άκρα Δεξιά, «αντιπροσωπεύουν κίνδυνο για όλα όσα υπερασπιζόμαστε και αντιπροσωπεύουμε.

»Ας αντιταχθούμε αποφασιστικά σε αυτούς τους εχθρούς της Ευρώπης και σε αυτές τις ιδέες κατά της ελευθερίας. Αυτό είναι το πρώτο καθήκον των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών», κατέληξε.