Τσίπρας: Το προσφυγικό είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

«Το προσφυγικό δεν προσφέρεται για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης» τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του στο Έθνος της Κυριακής.

«Υλοποιούμε τις αποφάσεις της Ευρώπης με τη δημιουργία των hotspots στα πέντε νησιά μας, ενώ ακόμα και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Ειδομένη το διαχειριστήκαμε με αίσθημα ευθύνης και σεβασμό απέναντι στον άνθρωπο. Αποδείξαμε ότι και στα δύσκολα υπάρχουν λύσεις χωρίς βία» σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Επισημαίνει ακόμη ότι «η χώρα μας δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών. Έχουμε ήδη κινηθεί και έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις σε διεθνές επίπεδο, ώστε να υλοποιηθούν οι συμφωνίες επανεισδοχής. Και στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης αυτό θα επαναβεβαιωθεί».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει πως «βιώνουμε μια παγκόσμια κρίση, ίσως μία από τις μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμού της ανθρωπότητας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

» Και αυτή η μετακίνηση περνάει από τη χώρα μας, από τα νησιά μας, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη. Με βάση το διεθνές δίκαιο, χωρίς να ενδώσουμε στον βάρβαρο λαϊκισμό της βίας των φραχτών και των τειχών που υψώνονται σήμερα στην Ευρώπη και των παράνομων επαναπροωθήσεων στη θάλασσα».

«Απέναντι στο φοβικό κλίμα που προσπαθούν, συντονισμένα, να καλλιεργήσουν ορισμένοι ακραίοι κύκλοι, η χώρα μας δείχνει το διαφορετικό πρόσωπο της Ευρώπης. Την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς» λέει ο πρωθυπουργός.