«Καμπανάκι» για την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

ΦΩΤΟ: REUTERS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει αυξηθεί επικίνδυνα μετά το 2011 – 2012, επεσήμαναν οι επιστήμονες του Εθελοντικού Οργανισμού για το Αστικό Περιβάλλον «Ecocity».

Όπως ελέχθη, οι μετρήσεις ρύπων είναι εντελώς παρωχημένες, δεν γίνονται ορθά, γιατί δεν υπάρχουν καν τα σωστά μηχανήματα για τις σύνθετες μετρήσεις που απαιτούνται και η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Στο πλαίσιο αυτό η καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κλέα Κατσουγιάννη ανέφερε στοιχεία της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος για το 2015, με βάση τα οποία η ρύπανση από τα μικροσωματίδια ευθύνεται για 11.100 πρόωρους θανάτους, ενώ η ρύπανση από το διοξείδιο του αζώτου ευθύνεται αντίστοιχα για 1.300 θανάτους ετησίως.

Ο πρόεδρος του Ecocity Θάνος Ζαφειρόπουλος είπε ότι o εθελοντικός οργανισμός έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε κάλεσμα προς την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών, για τη δημιουργία ενός ισχυρού μηχανισμού έλεγχου και καταγγελίας των περιπτώσεων που έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Επίσης ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημοσθένης Ασημακόπουλος επεσήμανε ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει εύκολα, γιατί αυτό που πρωτίστως χρειάζεται είναι η εκπαίδευση των πολιτών.

Ο κ. Ασημακόπουλος μίλησε για το γεγονός ότι οι σταθμοί μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων δεν αποτυπώνουν το πρόβλημα, ενώ πρόσθεσε ότι αλίμονο αν ανέβει η τιμή των καυσίμων γιατί τότε θα χειροτερεύσει το πρόβλημα της νοθείας των καυσίμων, καθώς και της καύσης ακατάλληλων υλικών στα τζάκια.

Σύμφωνα με το επιστημονικό προσωπικό του Ecocity, για τη ρύπανση ευθύνονται κυρίως τα νοθευμένα καύσιμα, οι κακοσυντηρημένοι καυστήρες και η λειτουργία των τζακιών.

Πηγή: Ναυτεμπορική