Ε.E.: Προς εξάμηνη παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται στην παράταση κατά ένα εξάμηνο των οικονομικών της κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, αυτή την Παρασκευή.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει θέσει το θέμα των κυρώσεων, που επιβλήθηκαν στη Μόσχα πέρσι για τον πόλεμο στην Ουκρανία, από την περασμένη εβδομάδα, όταν η χώρα του αποφάσισε αναπάντεχα να καθυστερήσει την έγκριση της παράτασης από τους αντιπροσώπους της στην ΕΕ, μετά από συμφωνία ηγετών τον Νοέμβριο.

Ο Ρέντσι αναμένεται να συζητήσει το θέμα με τους ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Ο ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι σκοπεύει να ρωτήσει τους ευρωπαίους ηγέτες τι αποτέλεσμα έχουν οι κυρώσεις «για να μην προχωρήσουμε με αυτοματοποιημένο τρόπο». Μιλώντας σε εκπομπή στην ιταλική RAI σημείωσε ότι θα εγείρει το θέμα στη σύνοδο. «Δεν είμαστε εκεί για να βλέπουμε τα πάντα να περνάνε» είπε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα προεδρεύσει στη διήμερη σύνοδο στις Βρυξέλλες που ξεκινά αύριο, Πέμπτη, είπε στην επιστολή πρόσκλησής του ότι είχε ζητήσει από αντιπρόσωπους στην ΕΕ να εγκρίνουν τυπικά την απόφαση παράτασης την Παρασκευή.

Η Ιταλία, από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, λέει ότι δεν έχει πρόβλημα με την παράταση, αλλά δεν μπορεί να συμφωνήσει στην αυτόματη παράτασή τους χωρίς συζήτηση.

«Από τη στιγμή που ο Ρέντσι έχει εγείρει το θέμα με τους αρχηγούς κρατών στη σύνοδο, οι κυρώσεις μπορούν να παραταθούν ως διαδικαστικό θέμα» είπε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία από το τέλος του Ιουλίου το 2014, στοχεύοντας τους κλάδους της ενέργειας, των τραπεζών και της άμυνας.

Οι κυρώσεις λήγουν στο τέλος Ιανουαρίου, έναν μήνα μετά την προθεσμία για να εκπληρωθούν οι όροι της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ουκρανία και τη Ρωσία.