Στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ

ΦΩΤΟ: EPA/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: EPA/ΑΡΧΕΙΟΥ

Με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι θα συναντηθεί σήμερα Πέμπτη 16/12 στις 10:30 στο υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Θα ακολουθήσουν, στις 12:30, κοινές δηλώσεις των δύο αξιωματούχων στα ΜΜΕ.

Διάλογος αλλά και δημοψήφισμα για ενδεχόμενη λύση

Πρόθυμος να ανοίξει εκ νέου διάλογο με την Ελλάδα για την ονομασία της ΠΓΔΜ εμφανίζεται ο Νίκολα Γκρούεφσκι, υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε λύση θα τεθεί στην κρίση του λαού του με δημοψήφισμα.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, να ανοίξουμε διάλογο μαζί τους (με τους Έλληνες) και να βρούμε μια λύση», δήλωσε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ λέει πως θα ήταν ανοιχτός σε μια αλλαγή του ονόματος της χώρας του, γεννώντας ελπίδες ότι θα υπάρξει ένας τέλος σε μία από τις πιο ασυνήθιστες διπλωματικές διαμάχες στον κόσμο», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

«Θα θέλαμε διάλογο το συντομότερο δυνατό με την Ελλάδα για να βρούμε μια λύση και άμα βρούμε μια λύση, πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες και να διοργανώσουμε ένα δημοψήφισμα», είπε ο Γκρούεφσκι και επέμεινε:
«Μέσω του διαλόγου πρέπει να βρούμε μια λύση και μετά να ρωτήσουμε τους πολίτες: Είναι σωστή ή δεν είναι σωστή;».