Γεροβασίλη: Δεν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις!

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις των ασφαλισμένων έδωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ».

Παραπέμποντας στις χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες μπορούν να κάνουν αποδεκτά μέτρα αντισταθμιστικά των μειώσεων. Ερωτηθείσα για το είδος αυτών των μέτρων, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση των φόρων.
«Τα μέτρα θα έχουν στόχο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ενώ βασικός στόχος παραμένει να υπάρξει η εθνική σύνταξη στην οποία θα προστίθεται και ότι αναλογεί σε κάθε εργαζόμενο» σημείωσε εν συνεχεία.

Όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εξήγησε ότι «ποτέ δεν το θέλαμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και το θεωρούμε ήττα της Ευρώπης το ότι μπήκε το ΔΝΤ για να λύσει αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης, διότι η Ευρώπη θα έπρεπε από μόνη της να έχει τους μηχανισμούς να το αντιμετωπίσει».

Ειδική μνεία έκανε και στην έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία παραδέχεται τα λάθη του ελληνικού προγράμματος και σημείωσε ότι «ουσιαστικά δικαιώνει τη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης προκειμένου να τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση και να μεταβούμε στη συζήτηση για το χρέος».

Όρια στη δράση της Frontex

Όρια στη δράση της Frontex ζήτησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, καλώντας τις Βρυξέλλες να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε δράσεις που αφορούν και παρεμβαίνουν στην εθνική μας κυριαρχία». «Τα σύνορα μας είναι ευρωπαϊκά, ωστόσο τα σύνορα είναι και ελληνικά. Αυτό δεν μπορούμε να το ξεχνάμε και πρέπει να υπάρξει ενίσχυση και βοήθεια αλλά με όρους που δεν θα παραβιάζουν τα όρια αυτά» πρόσθεσε ενδεικτικά.
Ερωτηθείσα εάν η Ελλάδα προτίθεται να επιβάλλει βέτο στο σχέδιο της Κομισιόν για τη δράση της Frontex, εκτίμησε ότι «αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να περάσει ένα τέτοιο σχέδιο», καθώς υπάρχουν και άλλες χώρες που αντιδρούν.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πρόκειται «να θέσει το ζήτημα της μετεγκατάστασης ανθρώπων από την Τουρκία προς την Ε.Ε.»

«Η Ελλάδα μέσα στην οικονομική κρίση αντιμετώπισε αξιοπρεπώς μέχρι σήμερα το ζήτημα και το διαχειρίστηκε με μεγάλες θυσίες ανθρώπων, εργαζομένων, αστυνομικών, στρατιωτικών, με πραγματική αυτοθυσίας και χωρίς οικονομικά μέσα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η χώρα μας είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, μέσα στα χρονοδιαγράμματα και κάνοντας πράγματα πάνω από τις δυνατότητές της.

Στη συνέχεια στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη συνέπεια από τους εταίρους, καθώς ενώ έχει αποφασιστεί η μετεγκατάσταση 66.000 προσφύγων προς τις χώρες της Ευρώπης, έχουν μετεγκατασταθεί μόλις εκατό. «Από όσα ζητήσει η Ελλάδα ως βοήθεια από τη Frontex, έχει υλοποιηθεί μόλις το 1/10» κατέληξε.

Τη θέση της Ελλάδας ότι η νέα δύναμη, όταν τελικά δημιουργηθεί, θα πρέπει να δρα με τη σύμφωνη γνώμη του ενδιαφερόμενου κράτους, μετέφερε χθες Τετάρτη και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης στον Επίτροπο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας Γιοχάνες Χαν, τον οποίο συνάντηση στις Βρυξέλλες.