Ευρώπη: Χριστούγεννα με άρωμα… άνοιξης

ΦΩΤΟ: REUTERS/MICHAEL DALDER/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/MICHAEL DALDER/ΑΡΧΕΙΟΥ

Άρωμα… άνοιξης φαίνεται πως θα έχουν τα Χριστούγεννα σε ένα μεγάλο τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 10 βαθμούς Κελσίου στη Φινλανδία, οι κερασιές άνθισαν στηΓερμανία, τα παγοδρόμια στη Μόσχα παραμένουν κλειστά, ενώ πολλά χιονοδρομικά κέντρα έχουν μείνει χωρίς χιόνι.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Γάλλος μετεωρολόγος Φρεντερίκ Νατάν, αναφερόμενος στις θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης, από το Λονδίνο έως τη Μόσχα, «πρόκειται για Χριστούγεννα που θα περάσουμε στο μπαλκόνι».
Σημείωσε δε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι την Κυριακή ο υδράργυρος κατέγραψε ένα απόλυτο ρεκόρ για το μήνα Δεκέμβριο στην Φινλανδία, αφού τα θερμόμετρα έδειξαν 11,2 βαθμούς Κελσίου στο Κοκεμάκι, μια περιοχή στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Στο Ελσίνκι, ο υδράργυρος ανήλθε στους 10,3 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία ρεκόρ για την πρωτεύουσα, όπου ο μέσος όρος για τον μήνα Δεκέμβριο κυμαινόταν υπό φυσιολογικές συνθήκες υπό το μηδέν (-1 βαθμοί Κελσίου).

Στη Στοκχόλμη την Κυριακή η θερμοκρασία ανέβηκε στους 12,6 βαθμούς Κελσίου ακόμη ένα ρεκόρ για τον μήνα Δεκέμβριο, κατά τον οποίο συνήθως τα θερμόμετρα δείχνουν κατά μέσο όρο -1,7 βαθμούς Κελσίου.

Στο ίδιο κλίμα και η Εσθονία με 11,3 βαθμούς Κελσίου στο Ταλίν, όπου το προηγούμενο ρεκόρ το οποίο είχε καταγραφθεί το μήνα Δεκέμβριο ήταν 10,6 βαθμοί Κελσίου (το 2006) σε αντίθεση με το μέσο όρο για τον Δεκέμβριο που είναι -1 βαθμοί Κελσίου.

Αλλά και στο Λονδίνο οι καιρικές συνθήκες είναι ήπιες, υπογραμμίζει ο κ. Νατάν, που επισήμανε μεταξύ άλλων ότι στο πάρκο Σεντ Τζέιμς τα θερμόμετρα έδειξαν 16,9 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο αεροδρόμιο Χίθροου η θερμοκρασία έφτασε τους 16,4 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή.

Εξάλλου, 2.500 χιλιόμετρα ανατολικότερα, στη Μόσχα, καταγράφονται πρωτόγνωρες για την εποχή θερμοκρασίες. «Η μέση θερμοκρασία τη Δευτέρα (5 βαθμοί Κελσίου) είναι σχεδόν 12 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα (-6,5 βαθμοί Κελσίου)» σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του τμήματος παρακολούθησης των καιρικών συνθηκών και του κλίματος στην κεντρική Ρωσία και τη Μόσχα, Νικολάι Τερεσονόκ.

Στην Κόκκινη Πλατεία το τεχνητό παγοδρόμιο έκλεισε σήμερα για «τεχνικούς λόγους», καθώς μετατράπηκε σε… όμορφη λίμνη. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τα 1.200 φυσικά παγοδρόμια της πρωτεύουσας, δεν άνοιξαν ποτέ για το κοινό.

Στην Αγία Πετρούπολη ο υδράργυρος ανήλθε τη Δευτέρα στους 11 βαθμούς Κελσίου. «Να κάνουμε σκι; Πού; Διανύουμε ακόμα το φθινόπωρο ή βρισκόμαστε ήδη στην άνοιξη;» διερωτήθηκε η υπεύθυνη του χιονοδρομικού κέντρου Τουτάρι Παρκ, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, Ναταλία Αφανασίεβα.

Και στις Άλπεις, οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών κέντρων μάλλον δεν… χαμογελούν ακόμα και αν ορισμένοι εξ αυτών έχουν σώσει την κατάσταση καλύπτοντας τις πίστες με τεχνητό χιόνι.

Στη Βρετανία οι νάρκισσοι άνθισαν, παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας ήρθε και επίσημα στις 22 Δεκεμβρίου. «Λουλούδια τα Χριστούγεννα; Αυτό θα με έκανε να χαμογελάσω, όμως σήμερα το αναιρώ!» υπογράμμισε ο Γκάι Μπάρτερ της Βασιλικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών στην βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph. Στη Γερμανία εξάλλου οι κερασιές άνθισαν στη Δρέσδη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο