Εκτός ΕΣΠΑ το Open Mall στην Αθήνα

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Εκτός ΕΣΠΑ μένει το έργο Ενίσχυσης του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στην Αθήνα με δικαιούχο τον Εμπορικό Σύλλογο και εγκεκριμένο προϋπολογισμός 168.697,75 ευρώ καθώς υπήρχε αδυναμία υλοποίησης του έργου εντός των προθεσμιών.
Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών είχε προετοιμασθεί πλήρως και δήλωνε από δωδεκαμήνου έτοιμος για την υλοποίηση του έργο, ωστόσο, οι συνεχείς αναβολές διασφάλισης της χρηματοδότησης (έως τις 18 Δεκεμβρίου 2015 δεν είχε καταβληθεί η Α’ δόση στους ειδικούς λογαριασμούς των εμπορικών συλλόγων) συνέβαλαν καθοριστικά στη ματαίωση του έργου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Το δ.σ. του ΕΣΑ αναφέρει ότι «αρνήθηκε να βασισθεί σε εξωσυμβατικές υποσχέσεις και σεβόμενο την 113 ετών ιστορία του συλλόγου, πήρε την απόφαση να αποσύρει την πρόταση για το ΑΚΕ Αθήνας, όταν πλέον δεν ήταν δυνατόν αυτό να υλοποιηθεί, ακολουθώντας τις τυπικές, αλλά, συγχρόνως και δεσμευτικές διαδικασίες του πιλοτικού προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-13, που υποχρεωτικά λήγει στις 31/12/2015».

Στόχος του ΕΣΑ, όπως σημειώνεται, δεν είναι απλώς η συμμετοχή και η υλοποίηση ενός ακόμα προγράμματος ΕΣΠΑ, αλλά η πραγματική συμβολή του στην αναβάθμιση και ανάδειξη της εμπορικά υποβαθμισμένης περιοχής του ανοικτού κέντρου εμπορίου της Αθήνας, που ορίζεται στην περιοχή γύρω από την Πλατεία Κάνιγγος.

Πρόθεση παραμένει η υλοποίηση του έργου εκτός πλαισίου ΕΣΠΑ και ο ΕΣΑ κινείται προς εξεύρεση πόρων απευθυνόμενο σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.