Αλ. Τσίπρας: Δεν θα γίνει μείωση κύριων συντάξεων

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΑΡΧΕΙΟΥ

«Η κόκκινη γραμμή είναι μία και απαραβίαστη, δεν θα προχωρήσουμε για 12η φορά σε μείωση των κύριων συντάξεων», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.
Όπως είπε, «η συμφωνία ούτε περιγράφει ούτε απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Αυτό που ορίζει η συμφωνία είναι μείωση των δαπανών, δεν προσδιορίζει ότι αυτή θα προκύψει από περικοπές στις συντάξεις».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι 11 προηγούμενες περικοπές πέτυχαν να μειώσουν μεσοσταθμικά τις συντάξεις κατά 45%, απέτυχαν όμως να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Σήμερα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, διατηρώντας όμως την κοινωνική συνοχή.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι το τελευταίο βήμα πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την πηγή όπως είπε, δηλαδή την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους.

«Στόχος είναι η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο κρατώντας παραλληλα τις γραμμές προστασίας των αδυνάτων», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι η έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους και η τελική ρύθμισή του σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας στο τελος του β’ τριμήνου θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό τοπίο που θα οδηγήσει με σταθερά βήματα στην έξοδο από την κρίση, «στη δυνατότητα της χώρας να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και να ξεφύγει από την πενταετή σκληρή επιτροπεία».

«Πυξίδα της πολιτικής μας και διαρκής διαπραγματευτικός αγώνας είναι οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο και απαρίθμησε τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προστασία των αδύναμων ομάδων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον νόμο για τις 100 δόσεις, το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, την προστασία της λαϊκής κατοικίας κ.ά..

Επίσης, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική μέρα για το κοινοβούλιο και για τη  Δημοκρατία τη χθεσινή στο κοινοβούλιο, καθώς με το ψήφισμα για την αναγνώριση του παλαστινιακού κράτους και με την υπερψήφιση του νόμου για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια δικαιώθηκαν αγώνες και διεκδικήσεις δεκαετιών.

Στον εισαγγελέα λίστα με χιλιάδες ύποπτες συναλλαγές

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής θα είναι καταιγιστικές και αποκάλυψε ότι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό με τον κ. Ερβέ Φαλτσιανί, από τον οποίο παρέλαβε λίστα με χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η λίστα αυτή κατατέθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και κατά το νέο έτος. «Όταν ο λαός έχει υποστεί λεηλασια δεν μπορεί κάποιοι να μένουν στο απυρόβλητο», παρατήρησε.

«Δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις»

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε επίσης την ανάγκη επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου και βελτίωσης του συντονισμού, τονίζοντας ότι δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις.

«Κάθε υπουργός οφείλει να ιεραρχεί τις προτεραιότητες του και να τις υλοποιεί με συγκεκριμένο και σύντομο χρονοδιάγραμμα», είπε, για να προσθέσει ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω ελέγχου» και ότι «όλοι κρίνονται».

«Συμπαγής κοινοβουλευτική πλειοψηφία»

Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση βασίζεται σε μία «συμπαγή και αδιατάραχτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία» που δεσμεύεται από την εντολή του λαού «να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία και ταυτόχρονα να συγκρουστούμε με τη διαπλοκλή και το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο που βύθισε τη χώρα στην κρίση».

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι «όπως το 2015 καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες στιγμές με επιτυχία, έτσι και το 2016 θα καταφέρουμε να οδηγήσουμε τον λαό σε ένα μεταμνημονιακό ξέφωτο, στη σταδιακή έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη».

Απευθυνόμενος τέλος προς τους υπουργούς, είπε πως χριστουγεννιάτικες διακοπές δεν υπάρχουν για την κυβέρνηση. «Να φάμε λίγο παραπάνω κουραμπιέδες και μελομακάρονα, αλλά δεν υπάρχουν χειμερινές διακοπές για την κυβέρνηση. Θα είμαστε εδώ και θα δουλεύουμε», ανέφερε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Πηγή: Ναυτεμπορική