Σχέδιο για φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Φόρο ένα τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ σχεδιάζει να καθιερώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να σώσει τις κύριες συντάξεις, εφόσον οι δανειστές δεν δεχτούν την πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ύψους 1%.

Αν τελικά γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, ο συγκεκριμένος φόρος δεν θα αφορά τις συναλλαγές για ποσά 50, 100 και 200 ευρώ, αλλά συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα.

Πάντως, σύμφωνα με πηγή του Υπουργείου Εργασίας, που επικαλείται η εφημερίδα, η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, που κατά πάσα πιθανότητα οι δανειστές θα συναινέσουν στην αρχική κυβερνητική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM χακατήρισε δύσκολη τη σχετική συζήτηση, την οποία, όπως είπε  “θα την κάνουμε λαμβάνοντας υπόψη και ότι η επιχειρηματικότητα δεν είχε βοηθηθεί από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αντίθετα, η διατήρηση των συντάξεων βελτιώνει την αγοραστική δύναμη της κοινωνίας, άρα συντηρεί τους μικρομεσαίους και τους εμπόρους. Άρα πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή”.

Στις 8 Ιανουαρίου το ραντεβού με το κουαρτέτο
Η κυβέρνηση αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά ξαναμπαίνει σε …ρυθμούς κουαρτέτου με το ραντεβού να έχει οριστεί για τις 8 Ιανουαρίου.

Τότε η κυβέρνηση θα καταθέσει στους επικεφαλής των δανειστών το σχέδιό της για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ώστε στις 15 Ιανουαρίου να προωθήσει το σχετικό νομοσχέδιο.

Στα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνονται το νέο φορολογικό για αγρότες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις καθώς και αν θα αυξηθεί η φορολογία στα ενοίκια.

Ζητούμενο είναι και η περαιτέρω ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, ώστε να μην καταλήξουν σε ξένα funds πρώτη κατοικία και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ στην παρούσα αξιολόγηση θα συμφωνηθεί και το μεσοπρόθεσμο με όλο το πακέτο μέτρων της επόμενης τριετίας.