Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση αρνείται νέες μειώσεις στις συντάξεις

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Εναλλακτικές προτάσεις για την αύξηση των πόρων στο ασφαλιστικό αναζητεί η κυβέρνηση αρνούμενη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις σύμφωνα με την εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη η οποία επιτέθηκε σε κόμματα που έχουν ήδη μειώσει κατά 11 φορές τις συντάξεις.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα για το ασφαλιστικό η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η λύση στο ασφαλιστικό είναι η αύξηση των εσόδων και όχι η περικοπή των κύριων συντάξεων.

Σε αυτό το πλαίσιο «η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για αύξηση των πόρων στο σύστημα αρνούμενη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις, όπως ζητούν κόμματα που έχουν ήδη μειώσει κατά έντεκα φορές τις συντάξεις».
Η ίδια υπενθυμίζει πως κάποιοι επέμεναν να υλοποιήσουμε την πρόταση των θεσμών με την οποία ζητούσαν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την μείωση των κύριων συντάξεων και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

Ο κ. Ρήγας επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις περικοπές συντάξεων και τόνισε: «Εμείς θα δώσουμε λύση στο ασφαλιστικό, παρόλο που δεν ευθυνόμαστε για τα προβλήματά του, γιατί θεωρούμε ευθύνη μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που θα τους δίνει ασφαλιστικά δικαιώματα και συντάξεις».

Παράλληλα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη μπορεί αλλά και οφείλει να λύνει μόνη της τα προβλήματά της. Θεωρώ λανθασμένη επιλογή την εμπλοκή του ΔΝΤ, είπε.

Το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, ναι μεν μιλάει για την απομείωση του χρέους αλλά ταυτόχρονα πιέζει για την εφαρμογή σκληρών μέτρων στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ερωτηθείς για το ασφαλιστικό και τις μειώσεις συντάξεων, επανέλαβε, μιλώντας στον ρ/σ Βήμα, ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τις κύριες συντάξεις και το μεγαλύτερο ποσοστό των επικουρικών συντάξεων, ιδιαίτερα των χαμηλών. Πρόσθεσε μάλιστα πως αυτό θα αφορά πάνω από τους μισούς ασφαλισμένους.

«Δεν γνωρίζω ακριβώς το ποσό των επικουρικών, αλλά νομίζω ότι θα έχει μεγαλύτερη σημασία για τον πληθυσμό των συνταξιούχων. ‘Αρα οι συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν και επικουρικά χαμηλά ή ένα μόνο επικουρικό, δεν έχουν για τίποτα να ανησυχήσουν, αλλά και στους υπόλοιπους δεν θα υπάρχουν ούτε οριζόντιες ούτε μεγάλες μειώσεις. Ο στόχος είναι να μην είναι καν διψήφιο το ποσοστό» πρόσθεσε.