Ιράν: Κατασκευή δύο νέων πυρηνικών σταθμών από τη Ρωσία

ΦΩΤΟ: EPA/JULIEN WARNAND/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: EPA/JULIEN WARNAND/ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει την κατασκευή δύο σταθμών πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο Μπεχρούζ Καμαλβάντι, αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας της ασιατικής χώρας.

Οι εργασίες ακολουθούν την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας το περασμένο έτος, όταν οι δύο οργανισμοί ατομικής ενέργειας των δύο χωρών συμφώνησαν την κατασκευή συνολικά οκτώ πυρηνικών αντιδραστήρων ρωσικής τεχνολογίας στο Ιράν, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τα έργα.

Η πρώτη μονάδα που θα κατασκευαστεί θα είναι πιθανότατα μια επέκταση του πυρηνικού σταθμού Μπουσέρ, του πρώτου σταθμού του Ιράν, ο οποίος κατασκευάστηκε από τη Ρωσία το 2011.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ιράν και οι διεθνείς δυνάμεις κατέληξαν σε μία συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, η χώρα ακολουθούσε ένα συντονισμένο πρόγραμμα για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας μέχρι το 2003, αλλά δεν υπάρχει αξιόπιστη ένδειξη σχετικών δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης μετά το 2009.

Ο ίδιος ο σταθμός του Μπουσέρ δε θεωρήθηκε ποτέ ως σοβαρός κίνδυνος για την κατασκευή πυρηνικών όπλων από τους διεθνείς εμπειρογνώμονες και διπλωμάτες.

Άλλες πτυχές του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, που θεωρείται ότι έχουν το δυναμικό να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα, όπως οι εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου, θα ανασταλούν ή περιοριστούν με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο με τις μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Σε αντάλλαγμα, θα αρθούν οι κυρώσεις για την ιρανική βιομηχανία πετρελαίου.

Πλοίο που μεταφέρει ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού αποπλέει από το Ιράν για τη Ρωσία

Ένα πλοίο που μεταφέρει πάνω από 11.000 κιλά ουράνιου χαµηλού βαθµού εµπλουτισµού έφυγε από το Ιράν για τη Ρωσία χθες, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, με την Τεχεράνη να κάνει ένα βήμα προς την εκπλήρωση μιας συμφωνίας για τα πυρηνικά με τις μεγάλες δυνάμεις που υπογράφηκε στις 14 Ιουλίου.
«Η αποστολή του πλοίου περιλαμβάνει την απομάκρυνση όλου του πυρηνικού υλικού του Ιράν που έχει εμπλουτιστεί μέχρι 20 τοις εκατό, το οποίο δεν ήταν ήδη σε μορφή μεταλλικών πλακών για τον Αντιδραστήρα Ερευνών της Τεχεράνης», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σε γραπτή δήλωση.

Στη δήλωσή του, ο Κέρι είπε επίσης ότι η Ρωσία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της αποστολής. «Η Ρωσία, ως συμμετέχουσα χώρα στη συμφωνία του Κοινού Ολοκληρωμένου Συστήματος Δράσης (…) έπαιξε ουσιαστικό ρόλο με τη μεταφορά του υλικού αυτού από το Ιράν και την ανταλλαγή με φυσικό ουράνιο», είπε ο Κέρι.

Σύμφωνα με τους όρους που υπέγραψαν το Ιράν με δυνάμεις της Δύσης, ορισμένες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τον ΟΗΕ θα αρθούν με αντάλλαγμα την αποδοχή από το Ιράν μακροχρόνιων περιρισμών σε ένα πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο η Δύση για πολλά χρόνια υποψιαζόταν ότι στοχεύει στη δημιουργία μιας πυρηνικής βόμβας.

Μια σημαντική διάταξη της συμφωνίας είναι η υπόσχεση της Τεχεράνης να μειώσει τα αποθέματα του ουράνιου χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού σε λιγότερα από 300 κιλά.

Η βεβαίωση ότι το Ιράν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του έτσι ώστε να αρθούν οι κυρώσεις θα δοθεί από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών με έδρα τη Βιέννη.

Η περαιτέρω επεξεργασία του ουρανίου χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού μπορεί να αποδώσει σχάσιμα υλικά για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Sputnik