Επιπλέον 293 συνοριοφύλακες αναπτύσσει η Frontex στα ελληνικά νησιά

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ/FRONTEX

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ/FRONTEX

Την ανάπτυξη 293 συνοριοφυλάκων και 15 πλοίων στα ελληνικά νησιά ως απαντηση σε σχετικό αίτημα της Αθήνας ανακοίνωσε η Frontex.

Ο αριθμός των συνοριοφυλάκων αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά και να ξεπεράσει τους 400, ενώ θα ενισχυθεί και ο αριθμός των πλοίων, των οχημάτων και άλλου τεχνικού εξοπλισμού, για να βοηθήσουν τις εθνικές αρχές να διαχειρισθούν τη χωρίς προηγούμενο μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας.

Η πολύ μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων και των μεταναστών που κατευθύνθηκαν το 2015 προς την Ευρώπη –περισσότεροι από 821.000 σε ένα εκατομμύριο εισόδους– πέρασε από την Ελλάδα. Απ’ αυτούς οι 816.000 έφθασαν δια θαλάσσης.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σχεδόν 3.700 μετανάστες, οι περισσότεροι απο τους οποίους προσπαθούσαν να διαφύγουν απο τις συγκρούσεις στη Συρία και αλλού, έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ή αγνοείται η τύχη τους — περίπου 700 επιχειρώντας να διασχίσουν το Αιγαίο για να φθάσουν στην Ελλάδα και σχεδόν 3.000 στη Μεσόγειο κατευθυνόμενοι προς την Ιταλία.

Πηγή: ΑΜΠΕ